ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Българските вина биха се отличили от всички останали с локалните родни сортове като Памид, Димят, Ркацители, Мавруд, Мискет. Това са сортове, непознати на френския пазар и със сигурност ще предизвикат интерес каза пред БТА експертът по виното Таня Стоянова.
На въпроса дали се харесват във Франция българските вина енологът отговаря, че тепърва започват да се открояват и заинтригуват стъпка по стъпка тамошните пазари. Но ценовата политика на българските винопроизводителите, занимаващи се с директен износ, се оказва неадекватна с реалността на европазара, смята тя. "Изискванията на евроконсуматора са семпли и легитимни - всичко е въпрос на цена и на win-win стратегия.
Вмъкване на малко повече гъвкавост в ценолистите за експорт е разковничето - това бих посъветвала колегите от България", казва Стоянова. Тя е професионалeн дегустатор и ценител на вина. Четиринадесет години тя специализира и работи в столицата на виното Бордо.


