BG EN

ЕС въвежда по-строги правила за продажба на месо

ЕС

ЕС въвежда по-строги правила за продажба на месо

5733
на 06.01.2014
ЕС въвежда по-строги правила за продажба на месо
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Местните продукти от свине, овце, кози и домашни птици, продавани в Европейския съюз, ще имат нови специални етикети, които ще представят повече информация, пише "Труд".  Новият регламент е обнародван на 13 декември 2013 г. 

препоръчано

На етикетите трябва да пише къде са отглеждани животните, от които е добито месото.

Причина за новите регламенти е скандалът с конското месо, който избухна миналата година. Тогава стана ясно, че в няколко страни от ЕС телешко месо се заменя с по-евтиното конско, без това да бъде споменато на етикета.

Скоро ще бъдат обявени подобни правила и за говеждото. Сега на етикетите пише само седалището на фирмата преработвател, но няма информация откъде е суровината. Намерено е и решение за казусите, в които животното е пребивавало в повече от една страна. В тези случаи ще се гледат възрастта и теглото на животното, за да е ясно коя държава да се посочи на етикета. Това ще е страната, в която то най-много се е развивало. Когато животното е живяло в няколко страни, на етикета ще пише: “Отгледано в...” вместо “Произход”.

За свинете изрично е записано, че когато са заклани на възраст над 6 месеца, ще се посочва държавата, в която прасето е живяло през последните си поне 4 месеца. Ако е заклано на възраст под 6 месеца, но е с живо тегло от поне 80 кила, на етикета ще се посочва държавата, в която е започнало да наддава над 30-ия си килограм. В случаите, когато животното е заклано преди да навърши 6 месеца и е с тегло под 80 кг, ще трябва да се посочва къде е протекъл целият период на отглеждането му. В този случай могат да се изредят всички държави или да се посочи “Отгледано в няколко държави членки на ЕС” или “извън ЕС”.

За овцете и козите ще се посочва държавата, в която животните са прекарали последните си 6 месеца. Ако са заклани преди това, ще се описва целият период на отглеждане.

При пилешкото и пуешкото ще се посочва държавата, в която птицата е изкарала последния си месец. Ако е била заклана по-рано, отново ще се описва целият период. Ако върху етикетите на месото след април 2015 г. пише само “Произход” - например “Германия”, това ще означава, че животното, от което е добито месото, е родено, отгледано и заклано в Германия. Друга новост е, че върху етикетите ще трябва да се изписва и “Заклано в...” и ще се посочва държавата, в която се е случило това, а също и код на партидата за идентификация на месото.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 10 декември: Овенът да не разчита на късмета си, на Девите не им е ден за търговия, Рибите омайват с чар САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 10 декември: Овенът да не разчита на късмета си, на Девите не им е ден за търговия, Рибите омайват с чар
ПИК TV x
Нидал Алгафари пред ПИК TV: Само от ТОЗИ ЧОВЕК зависи дали ще има предсрочни избори. Политиката се опростачи, а младите стават жертва на манипулации (ВИДЕО) Нидал Алгафари пред ПИК TV: Само от ТОЗИ ЧОВЕК зависи дали ще има предсрочни избори. Политиката се опростачи, а младите стават жертва на манипулации (ВИДЕО)
ново
Днес: 95
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК