Ето ги най-вкусните рецепти за великденски козунаци

КУЛТУРА

Ето ги най-вкусните рецепти за великденски козунаци

80040
на 17.04.2024
Ето ги най-вкусните рецепти за великденски козунаци
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В навечерието на Великден от издателство „Милениум“ предлагат на читателите една вкусна и полезна книга: „Великден – традиции и рецепти“. Това е томче, което съвместява две издания в едно. Едното обяснява корените и смисъла на празника, защо го празнуваме, защо ядем козунаци и боядисваме яйца, откъде тръгва традицията, какви са елементите на цялата празнична обредност и защо българските обичаи за Великден се различават от тези на другите народи.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

От друга страна, в книгата са поместени над 50 рецепти как сами да си приготвим за празника вкусни козунаци. Подбраните идеи са подходящи както за начинаещи, така и за майстори кулинари и на практика удовлетворяват дори най-претенциозните вкусове. Читателите ще се запознаят с рецепти за класически козунаци, за такива с разнообразни плънки, но също така и за някои по-нетрадиционни варианти. В томчето ще откриете мързеливи козунаци без месене, лесни козунаци само с три съставки и такива, които са подходящи за различни хранителни режими – без глутен, без лактоза, даже напълно веган козунак. Представени са и козунаци от различни краища на света, както и такива, които са за съвсем икономичен бюджет.

А ето и две оригинални и вкусни рецепти за козунаци от книгата:

Мързелив козунак без месене

Необходими продукти:

• яйца – 3 бр.;

• захар – 150 гр.;

• масло – 125 г разтопено (може и мас);

• прясно мляко – 125 г топло;

• ром – 25 мл (или коняк);

• мая – 1/2 кубче (40 г) жива;

• вода – 25 г за маята;

• лимони – 15 г настъргана кора от един голям;

• брашно – 1/2 кг

За плънката

• орехи – 1/2 ч. ч. нарязани;

• захар – 1 с. л.;

• какао – 1 с. л. на прах;

• прясно мляко – 1 с. л.;

• стафиди – 20 г

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко топла вода с 1/2 ч. л. от захарта и 1 с. л. от брашното. Разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио, за да втаса. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете последователно яйцата, маслото, маята, лимоновата кора, алкохола. Изсипете пресятото брашно. Разбъркайте всичко добре. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно. Оставете получената смес завита на топло да втаса. Трябва да удвои обема си.

През това време си пригответе в купичка орехите, какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 с. л. прясно мляко, колкото да се разтвори в него какаото.

След като тестото втаса, си подгответе 2 тавички – намазнете и поръсете с брашно. Оформят се 2 парчета от тестото. Тъй като лепне, просто го оформяте върху леко набрашнена повърхност или си мажете ръцете с мазнина. Разтеглят се и се оформят 2 ленти, върху които се разпределя част от плънката. Всяка от лентите се навива на руло и се усуква. После се преплитат една с друга и козунакът се поставя в намазнената тавичка. По същия начин се приготвя и вторият продълговат козунак и двете тавички се оставят на топло да втасват. Когато козунаците втасат, ги намажете с разбито яйце и декорирайте с орехи и захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°С.

Козунакът без месене е готов.

Солен козунак

Необходими продукти:

За тестото:

• 1 кг пресято брашно;

• 1/2 л топло прясно мляко;

• 1 и 1/2 кубче прясна мая;

• 2 супени лъжици захар за маята;

• 3 супени лъжици брашно за маята;

• 1 супена лъжица сол;

• 4 + 1 яйца;

• 3 малки кафени чашки олио.

За плънката:

• 2 супени лъжици червен пипер;

• 1/2 кг нарязан, обварен, изцеден и малко запържен спанак за зелената част;

• 200 г пасирано сирене за бялата част.

Начин на приготвяне

В топлото мляко се разтваря маята с 2-те супени лъжици захар и 3-те супени лъжици брашно. Оставя се да втаса, т. е. да се активира.

В съда за месене се слага брашното (при необходимост може да се добави още), прибавят се солта, 4-те яйца, олиото, втасалата мая и се замесва средно меко тесто. След като хубаво се измеси, се намазва с олио и се покрива с найлоново фолио. Оставя се на топло място, докато тестото удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на 3 части. В първата част се добавя червеният пипер, във втората част – спанакът, а в третата част – сиренето. След това всяка част се разделя на по 4 малки части, от които се правят издължени фитили и се оплитат на козунаци.

Оставят се отново да втасат за около 15-20 мин. Преди печене козунаците се намазват с яйце. По желание може да се наръсят със сусам. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути (или в зависимост от вашата фурна).

След изпичането се намазват с малко маргарин, покриват се с памучна кърпа и найлон, за да останат мекички.

Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.

 

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивен хороскоп на Алена за последния ден на април: Нова работа за Телеца, Раците да не мърдат много, а Скорпионите да тръгват за чужбина САМО В ПИК! Ексклузивен хороскоп на Алена за последния ден на април: Нова работа за Телеца, Раците да не мърдат много, а Скорпионите да тръгват за чужбина
ПИК TV x
ПИК TV! Парламентът заседава извънредно по Закона за хазарта (НА ЖИВО) ПИК TV! Парламентът заседава извънредно по Закона за хазарта (НА ЖИВО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК