Ето какво правят зеленчукопроизводителите с лука, за да издържи цяла зима
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Добре известен с полезните си качества и широко разпространен в зеленчуковите ни градини е лукът. Той съдържа витамини С, А, B2, аскорбинова киселина, кверцетин, флавоноиди, летливи соли на желязо, фосфор, калий, йод, органични киселини и етерични масла. Благодарение на това проявява антисептични и антибактериални свойства и се прилага за превенция и лечение на редица заболявания.
При спазване на следните условия полезният домашен лук ще се запази перфектно здрав до следващото лято.
Събирането на реколтата от лук се извършва от края на юли до средата на септември (всичко зависи от сорта му и времето за узряване).
Извадете лука, когато върховете му започват да се накланят и да пожълтяват. За целта изчакайте сухо и слънчево време. Внимателно го изваждайте от земята на ръка, за да не го нараните с остри инструменти. Отстранявайте останалата пръст по главите лук.
За няколко часа ги оставете да поизсъхнат, наредени на тънък слой върху земята. После ги съберете и преместете на сухо място.
Когато листата и корените на лука изсъхнат напълно, ги отстранете с помощта на ножица, внимавайки да не нарушите целостта на самите глави.
Отрежете сухите стъбла на разстояние 5-7 сантиметра от главите на лука.
Сортирайте и премахнете повредените и почернели глави, неподходящи за съхранение.
Сушете лука на 24-34 ºC в продължение на 10-15 дни.
Накрая го съберете в кошници, мрежи, касетки или други удобни и проветриви съдове.
Съхранявайте го на сухо място при температура от 22-25 ºC.
На всеки 2-3 седмици преглеждайте лука и премахвайте меки и негодни за по-нататъшно съхранение глави.


