Последвайте ни в Google News Showcase
Хората често съчетават някои хранителни вкусове, които повечето от нас мислят, че са чудесна комбинация. Ето три обичайни комбинации, които всъщност са доста неподходящи:
WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)
Независимо от това дали пиете черен или зелен чай, и двата са много богати на антиоксиданти, които благоприятно влияят върху намаляване на възпаления с нисък интензитет. При това, зеленият чай е малко по-здравословен, защото има по-малко кофеин и повече полезни съставки. Но ако в чая добавете мляко, независимо дали става дума за краве или растително (от соя, ориз и т.н.), протеините от млякото се свързват точно с антиоксидантите и предотвратяват тяхното усвояване. А що се отнася до млякото, в тази комбинация една от основните добри съставки на въпросната напитка, калция, не може да се използва, тъй като кофеинът пречи на усвояването на калция.
Особено неподходяща е комбинацията от бял хляб и конфитюр, защото простите въглехидрати, които съдържа конфитюра рязко вдигат захарта в кръвта, а белия хляб има и висок гликемичен индекс.
Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар). Но не е добра и комбинацията от пълнозърнест хляб и конфитюр, защото изследванията показват, че този хляб доста вдига захарта. Резките скокове на захар в кръвта увреждат панкреаса, а също така водят и до енергийно неразположение, защото следват резки спадове.
Салата, покрита с оцет, лимон и други подобни, но без олио (зехтин). Ако от диетични причини избягвате да добавяте мазнина в салатата или използвате готови, т.н. диетични заместители, би трябвало да знаете, че това е пречка за усвояването на много важни хранителни съставки. Изследване, публикувано в списание „American Journal of Clinical Nutrition“ показва например, че изключително полезните каротиноиди например, от морковите, много по-добре се абсорбирт, ако добре полеете с мазнина салатата, а така е и с други здравословни съставки, за усвояването на които се нуждаем от определено количество мазнина.