Ето кои храни ускоряват възстановяването от COVID-19

Бомба

Ето кои храни ускоряват възстановяването от COVID-19

18021
на 30.11.2020
Ето кои храни ускоряват възстановяването от COVID-19
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Британски учени са установили как имунното хранене влияе върху рехабилитацията на хора, излекувани от COVID-19, и са подготвили списък с храни, които ускоряват възстановяването. Резултатите са публикувани в списанието BMJ Nutrition, Prevention and Health. Изследователите Ема Дербишър и Джоан Деланж, които изучават ролята на храненето за укрепване на имунитета, анализираха научни публикации за храни и добавки, които помагат за възстановяване от COVID-19. Авторите са обърнали специално внимание на влиянието на медицинското хранене върху имунната система на хора над 65 години.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Имунната система има четири компонента: Т лимфоцити, В клетки, комплементна система и фагоцити. Всички те предпазват тялото от инфекция, като действат като бариера срещу постъпващите вируси и бактерии. Различават се вродения и адаптивния имунитет. И двете имунни функции намаляват с възрастта. Една от причините за „имунното стареене“ е хранителен дефицит. Възрастните хора трябва да го попълнят със специално имунно хранене. Това е особено важно, според авторите, по време на периода на рехабилитация след тежки инфекции, като COVID-19.

„Има достатъчно доказателства, че лошото хранене, недостатъчното хранене с протеини и недостигът на микроелементи като витамини и минерали допринасят за неоптималната имунна функция. Някои диетични компоненти – плодове, витамини, антиоксиданти, минерали и пробиотици – помагат за повишаване на имунитета и играят важна роля в резистентността към респираторни вируси и болести “, пишат авторите на изследването.

Учените са направили диетични препоръки за оздравелите от COVID-19. Включете храни, богати на витамини С, D и цинк. Витамин С укрепва бариерната функция на епитела на дихателната система, което ограничава инвазията на патогени и предотвратява спускането им в долните дихателни пътища. Това според изследователите помага за предотвратяване на пневмония. Витамин D е мощен имунен регулатор. На повърхността на някои имунни клетки – В и Т лимфоцити, макрофаги и моноцити – има рецептори за витамин D. Следователно, той също играе защитна роля при всички респираторни инфекции. А цинкът е сигнален елемент, който задейства имунните функции.

Авторите препоръчват да се ядат следните храни: богати на витамин С броколи, касис, подсилени зърнени закуски и портокали; богати на цинк консервирани раци, скариди, консервиран боб и варени яйца и добавки с витамин D – до 50 микрограма на ден. Резултатите от проучването показват, че спазването на такава диета съкращава периода на рехабилитация и ускорява възстановяването от COVID-19.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СМЯХ В ЗАЛАТА! Бойко Борисов сипе бисер след бисер: Аз цял живот съм се имал за най - красив, но изведнъж се появи Христо....(ВИДЕО) СМЯХ В ЗАЛАТА! Бойко Борисов сипе бисер след бисер: Аз цял живот съм се имал за най - красив, но изведнъж се появи Христо....(ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК