ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Анкета, проведена сред специалисти, които се занимават с контрол върху производството на храни, разкрива тъмната страна на някои популярни продукти. Ето кратък списък, представен от сайта Rodale, посветен на здравословно хранене.
Риба меч
Според педиатъра д-р Филип Ландриган предупреждение номер едно за жените, които са бременни или очакват да забременеят, е да избягват живака в рибата - а рибата меч съдържа голямо количество. Здравословни и незамърсени алтернативи, богати на Омега 3, са например сьомгата и обикновената скумрия.
Бял шоколад
Шоколадът е не само приятно лакомство, но и източник на полезни фитонутриенти, които увеличават притока на кръв в мозъка, защитават кръвоносните съдове, подобряват настроението и концентрацията. Белият шоколад няма нито едно от тези свойства, обяснява д-р Дрю Рамзи от Колежа за лекари и хирурзи към Колумбийския университет.
Царевица
"Днешните царевични растения са по-скоро малки фабрики за пестициди с корени", пишат Мариам Хенайн и Дордж Ленгуърти в книгата си "Изчезването на пчелите". Те обясняват, че повечето царевични растения в САЩ са генетично изменени, така че или сами да произвеждат собствените си пестициди, или да понасят обилно третиране с химикали, които са проблем не само за пчелите, но и за хората. "Винаги се стремя да избягвам храните, съдържащи фруктозен царевичен сироп."
Сладолед
Всичко, от което имате нужда за един сладолед, е мляко, захар и може би малко ванилия, но сладоледите в повечето големи вериги съдържат невероятно дълъг списък от овкусители, сгъстители, хидрогенирани растителни масла и какво ли още не. Сладоледът в местната сладкарница е по-малко вероятно да бъде такъв хранителен "Франкенщайн", обяснява Дейв Цинченко, автор в списание Men's Health.
Хляб
Кардиологът д-р Уилям Дейвис твърди в една от книгите си, че днешният хляб няма нищо общо с това, което майките и бабите ни са консумирали, заради проведените масово през 60-те и 70-те години генетични изменения с цел увеличаване на добива. "Ако има храна, чието избягване води до екстравагантни, невероятни и неочаквани ползи, това е хлябът. И не говоря само за белия хляб, а за всякакъв хляб - пълнозърнест, био, френски, италиански, пресен, стар и т. н."


