Стартират масирани проверки за инжектиране на вода в пилешките продукти. Поводът е прилагането на Наредбата за това, която влиза в сила от днес. Началото на кампанията даде министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Проверките трябва да установяват дали производителите на пилешко
месо не влагат в него
повече вода от допустимото.
С направените промени съдържанието на влага в пилешки продукти, произведени у нас,
не може да бъде повече от 5%. Става задължителен и подробният етикет, с който да знаем дали купуваме цяло пиле, птича разфасовка, месна заготовка или продукт от птиче месо.
Забранява се помпането на пилешкото и с добавки, които увеличават обема му.
От Агенцията по безопасност на храните припомнят, че санкциите за тези, които не спазват наредбата, е
10 000 лв. при първо нарушение, а при повторно - 25 000 лв.
Според производителите на птиче
месо обаче
хората гледат цената, а не качеството.
Българските производители на пилешко
месо реагираха остро. Според тях наредбата, която влиза в сила от днес, ги поставя в
неравностойно положение. Причината е, че документът не забранява вноса на пилешки продукти от Европейския съюз и Съединените американски щати, където няма такова ограничение за съдържанието на вода, категорични са от бранша.
Производителите на птиче месо очакват големи парични загуби, ако наредбата не бъде отменена. Много предприятия според тях ще бъдат закрити и това ще доведе до съкращение на персонал.
От Асоциацията на месопреработвателите са внесли жалба във Върховния административен съд. Според тях наредбата противоречи на европейските регламенти.
До промяна на правилата се стигна след открити
масови нарушения през юни 2011 г. Комисията за защита на потребителите и Агенцията по храните установиха, че 7 фирми са влагали
вода над допустимите норми.
През май същата година Министерството на земеделието започна да подготвя промени в съществуващата и тогава наредба, които определят допустимите количества
вода в прясното месо. Тя обаче бе обнародвана едва в края на ноември 2012 г., а контролът по нея е в сила от 20 януари 2013 г.
Ограниченията са свързани с директива на Европейската комисия, която изисква производителите в страните членки да се съобразяват с посочените регламенти от 1 юни 2013 г. Вносните продукти също трябва да бъдат етикетирани според новите правила.
Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър