ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
До понеделник ще бъдат изпълнени мерките по доброволно клане на домашните прасета в берковските села Гаганица, Бистрилица, Боровци и Замфирово, които попадат в 20-километровата санитарна зона от промишлената свинеферма в бойчиновското село Ерден, съобщава „Конкурент”.
„Хората са информирани какво да направят”, обясни зам.-кметът на Берковица Радослав Найденов.
Той уточни, че почти всички стопани вече са изпълнили указанията. Нито едно от животните в четирите села не е било регистрирано.
Междувременно от БАБХ припомниха, че най-добрата превантивна мярка е термичната обработка на месото, тъй като вирусът има потенциал да се съхранява дълго време, както в природата, така и в месото. Съветът на специалистите е хората, които в момента колят прасета, да обработват месото си термично преди да го съхранят във фризера. В необработено, а замразено месо, вирусът може да остане над шест месеца.