Последвайте ни в Google News Showcase
Една от трудностите при изучаването на протеините е фактът, че съвременните методи за изобразяване разрушават молекулите им, пише агенция "Фокус", позовавайки се на New Scientist.
С помощта на ултратънък лист от въглерод обаче, изследователи са направили първата снимка на единичен протеин.
Заснемането на протеини дава възможност да се изследват структурата и функциите им. Това е важно при терапията на болести, при които протеините се увреждат, каквата е болестта на Алцхаймер. Техники като рентгеновата кристалография и криоелектронната микроскопия отчитат само средни данни от милиони молекули.
Осредняването на стойностите се налага, тъй като осветяването на молекулите с рентгенови лъчи или високоенергийни електрони може да увреди протеина. По тази причина едно единствено изображение не е достатъчно за създаване на пълна картина. Наред с това е трудно отделната молекула да се задържи на едно място достатъчно дълго време, за да се снима. Жан-Никола Лонгшам от Цюрихския университет в Швейцария и колегите му са открили нов начин да направят точно това.
Учените са напръскали лист от графен с разтвор от протеини, като така са закрепили протеините неподвижно. След това са поставили листа под холографски микроскоп, функциониращ с електрони с ниска енергия, които не увреждат протеина. Недостатъкът е, че те по-трудо достигат до детектора на микроскопа. В това се състои ролята на графена. “В оптичната микроскопия се използва стъкло. За електронната микроскопия трябваше да намерим достатъчно тънка повърхност за нанасяне на материал, за да преминат електроните,” казва Лонгшам.
Екипът е тествал метода си върху различни молекули протеин, всички с размер едва няколко нанометра. Изследователите възнамеряват да заснемат други молекули, които не могат да се изобразяват със съществуващите техники и се надяват да допринесат за разработката на нови терапии. “Съществуват заболявания, които са свързани с неправилна структура на определени протеини,” обяснява Лонгшам. “В бъдеще бихме могли да заснемаме разликите в структурата на здрави и болни хора.”