ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Доклад за ограничаване на употребата на палмово масло в биогоривата и по-строг режим за вноса му е обсъждал Европарламентът. Това съобщи евродепутатът Момчил Неков.
Според него в бъдеще ЕС ще поеме курс срещу суровината заради доказателствата за вредите от нея. Самият Неков и групата на европейските социалисти призовават ЕК да предложи законодателен акт, с който да се забрани използването на палмовото масло в биогоривата и хранителните продукти. Проучвания на Европейската агенция по безопасност на храните показват, че палмовото масло е канцерогенно и токсично, но има широко приложение заради ниската си цена в сравнение със сходни продукти, изтъкват те.
Половината от всички храни в ЕС съдържат палмово масло, като за България количеството, вложено в хранителната индустрия, е около 12 хиляди тона. У нас през 2016 г. са внесени общо 46 000 тона.


