Пресните зеленчуци и плодове гонят туморите
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Какво допринася за появата на стомашен рак и какво предпазва от тази болест? Как се проявява и лекува? Вярно ли е, че жените по-рядко страдат от нея?
Евгения Христова, Велико Търново
Предполага се, че високите нива на женските хормони (естрогени) предпазват стомашната лигавица от възпаление, особено в случаите на инфекция с бактерия хеликобактер пилори (този микроорганизъм причинява язва на стомаха – състояние, предразполагащо към злокачествени промени). В подкрепа на това са статистиките, според които след менопаузата честотата на туморите при жените и мъжете се изравнява. Не е без значение ролята на различни лекарства, свързани с обмяната на женските хормони. За развитието на стомашен рак допринасят и увреждания на храносмилателната система - хроничен атрофичен гастрит, стомашни полипи. Улесняващо болестта условие е високата консумация на сол, на червени меса и други храни с повече нитрати. Също - злоупотребата с алкохол и цигари, прекомерното затлъстяване. Единствено консумацията на пресни зеленчуци и плодове предпазва от рак. Важно е да се знае, че симптомите на болестта се забелязват доста късно, когато злокачественият процес е напреднал. Основните от тях са: понижен апетит, отвращение към месо, гадене, повръщане, анемия, загуба на тегло, болки, обхващащи горната част на корема. При тези оплаквания е разумно да се съветвате с гастроентеролог и по негова препоръка да направите изследвания – оглеждане на хранопровода и стомаха със специален уред (гастроскоп), скенер на корем, туморни маркери. Често се започва с рентгенова снимка, но само на нея не бива да се разчита, тъй като ракът, в ранните стадии, може да не проличи. Лечението е хирургично, ако общото състояние позволява това. Допълнително се провежда химиотерапия и лъчетерапия.