ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Слънцезащитните кремове не са единственото нещо, което може да ни помогне да се предпазим от изгаряне през лятото. Лесно може да мултиплицирате действието им като включите повече от изброените по-долу храни в менюто си.
Моркови, спанак, кайсии и манго
Благодарение на бета каротина, който те съдържат, вие си осигурявате двойна защита. Това вещество играе роля в производството на меланин, а освен това намалява щетите, нанесени върху кожата от слънцето.
Домати, диня, розов грейпфрут
Ликопенът в тях им придава яркочервения цвят, а когато ние похапваме тези храни, клетките ни са защитени от UV лъчите. Лютият доматен сос също е много ефикасен.
Спанак, царевица, яйчен жълтък
Съдържат лутеин, който е мощен антиоксидант и защитава очите от вредните слънчеви лъчи.
Червени и жълти чушки, ягоди, киви (източници на витамин C), слънчогледови семки, бадеми, шам-фъстък (източници на витамин E).
И двата витамина се борят със свободните радикали и имат анти-ейдж ефект, а научните изследвания показват, че защитават кожата от вредните лъчи на слънцето.


