BG EN

Защо да хрупаме ядки? Ето ползите от тях

Бомба

Защо да хрупаме ядки? Ето ползите от тях

23958
на 22.01.2018
Защо да хрупаме ядки? Ето ползите от тях
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Преглед на 29 изследвания, проведени с 819 000 души по света, разкрива, че ако човек яде поне по 20 грама ядки дневно, може да намали риска от инфекциозни заболявания със 75%, заболявания на белите дробове – с 52% и диабет – с 40%.

препоръчано

Изследванията също показват, че 20 грама ядки на ден (приблизително една шепа) намаляват риска от сърдечни заболявания с 30%, от всякакъв вид рак – с 15%, и от преждевременна смърт от всякакви заболявания – с 22%.

„Голямата част от изследванията върху храненето са съсредоточени върху големите убийци като сърдечни заболявания, инсулт и рак, но сега започваме да виждаме данни и за други заболявания. – казва д-р Дагфин Оне, първият автор на изследването. – Открихме трайно намаляване на риска при много различни заболявания, което е силен индикатор, че има реална връзка между консумацията на ядки и здравното ни състояние. Това е твърде съществен ефект за толкова малко количество храна.“

Изследването включва всякакъв вид ядки: орехи, лешници, бадеми, кашу, шам-фъстък, бразилски орех, фъстъци.

Това, което прави ядките толкова полезни, е високото съдържание на протеини, фибри, здравословни (полиненаситени) мазнини, магнезий, калий, витамин Е и антиоксиданти, пише obekti.bg. Хранителните вещества в ядките могат да помогнат за предотвратяване на раковите заболявания, като същевременно намалявят увреждането на ДНК, понижават възпалението и спомагат за регулирането на много процеси в човешкото тяло.

Хората, които консумират ядки всеки ден, има по-малък риск да развият сърдечни заболявания, тъй като ядките понижават оксидативния стрес, намаляват холестерола, намаляват нивото на кръвната захар и така да подобрят инсулиновата резистентност. Освен това те съдържат вещества като ресвератрол, елагична киселина и инозитол фосфати, които влияят добре върху здравето.

Макар че ядките са с високо съдържание на мазнини, те съдържат и много фибри и протеини, и в последно време има доказателства, че те дори намаляват риска от затлъстяване в дългосрочен план, твърдят авторите на изследването.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 83
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК