Последвайте ни в Google News Showcase
Земеделските производители в Добричка област сеят тази пролет многократно повече площи с фасул, насърчени от финансовата подкрепа за отглеждане на протеинови култури.
Площите с фасул в региона вече надхвърлят 4200 декара при само 672 декара през миналата стопанска година, съобщават от областната земеделска служба. Земеделски кооперации, сдружения, арендатори и частни стопани са подготвили в тазгодишната кампания близо 4600 декара за сеитба на фасул. Интерес има и към производството на друга протеинова култура - соята, с която са засети над 64 000 декара в региона, според предоставените данни от областната земеделска служба, пише БТА.
Около 300 000-350 000 декара трябва да достигнат площите с фасул в страната, за да се осигурят за всеки българин най-малко по 5 килограма боб за година, колкото се смята, че е здравословната норма, според анализ на селекционера в Добруджанския земеделски институт ст.н.с. дсн Димитър Генчев.
Фасулът, който е много полезен с диетичните влакнини, които съдържа, подобрява и структурата на почвата с азот.