ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Българинът може да се раздели с любимото си зимно мезе, заради необичайно топлото време. Не е изключено в най-празничните дни в годината да не успеем да сложим на трапезата си кисело зеле, пише "24 часа".
"Заради високите температури зелето не може да ферментира добре", обяснява проф. Запряна Денкова, шеф на катедра "Микробиология”.
Със сериозния проблем се сблъскат и Райна и Иван Рангелови от пловдивското село Маноле, които с ужас установяват, че на повърхността саламурата е образувала пелена, а зелките им са меки.
"Винаги го слагаме в края на октомври. Спазихме всички изисквания. А гледай на повърхността как е "цветясало”, недоумява бай Иван.
Той е заредил два бидона със 150 кг зеле. Голямо семейство са, а и ще колят след месец две прасета. Не може да си обясни на какво се дължи.
Традиционно българинът зарежда бидона през октомври, за да може в края на декември да сложи на масата зелеви сармички. През последните седмици обаче температурите навън надвишават 20 градуса, което не е добре за зелето. Топлината стимулира образуването на микроорганизми, които причиняват плесенясването. В резултат зелките не са жълти и здрави, а стават на каша.
.


