ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Известно е, че едно авокадо е повече от полезна закуска, но в интерес на истината повечето хора го консумират напълно погрешно. Докато феновете на полезния плод често го ядат с лъжица, експерти казват, че така те се лишават от най-полезната му част.
Вместо да го дълбаят с прибори за хранене, най-добрият начин да се запази здравата тъмнозелена част от плътта под кожата, е внимателно да обелим авокадото, като по този начин ще успеем да запазим по-голяма част от нея.
Популярната научна организация Американско диетоложко общество публикува наскоро свое проучване, озаглавено Как да извлечем максимални ползи за здравето си, докато ядем авокадо.
В изследването се обяснява, че в плътта на плода най-близо до кората има високо съдържание на фибри, калий, мастни киселини, антиоксиданти и витамини В12 и Е. Тази част от авокадото обаче най-често се изхвърля, ако плодът се консумира с помощта на вилица. Точно и затова диетолозите препоръчват да използваме нож, с който внимателно да изрежем полезната част от месото на плода.
Най-лесният начин за това е да разполовите плода на две. След това нарежете двете половини на четири парчета, а след това просто отлепете кората. Ако авокадото е прекалено узряло, ще ви е по-трудно да отделите кората.
Костилката на авокадото също има полезни приложения. Благодарение на нея може да се контролира холестеролът, има противотуморно действие, укрепва имунната система, помага да отслабнем и лекува стомашни проблеми.