Иван Звездев пред ПИК и "Час Пик": Би Ти Ви ме изгониха без обяснения, но ще докажа, че "И аз го мога"
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Иван Звездев вече над 15 години е любимият готвач на хиляди българки, но малцина знаят, че професията му е друга. Като дете става част от трупата на цирк “Балкански”. След като излиза от казармата, започва да се увлича по музиката и сформира оркестър “Гама”, а по-късно и “Съни дейс”, където свири на саксофон. През 90-те чаровният водещ заминава за Аржентина, където остава няколко години заедно със съпругата си Юлиана. След това идва предложението да готви на екран в Би Ти Ви, където става кулинарна звезда. От миналата година предаването му е свалено, но сега е на екран в шоуто “И аз го мога”. Заради много му умения той е сред фаворитите в риалити формàта.
- Г-н Звездев, лесно ли се съгласихте да участвате в толкова екстремно шоу като „И аз го мога”?
- На първата минута, веднага се съгласих. Лично Магърдич Халваджиян ми се обади да ме попита имам ли желание да участвам в този спектакъл. Аз като бивш цирков артист, който и до днес сънува цирка, веднага се съгласих. Бях много щастлив и веднага приех, за което не съжалявам и съм много доволен.
- Има ли някое от превъплъщенията, което да ви е затруднило и да сте си казали „Защо се захванах”?
- Всеки път, когато се падне някой номер, се проклинам, защото виждам, че мисията е невъзможна. Обаче вече установих, че всичко е въпрос на репетиции и когато повече и по-упорито работиш, даже ти е лесно и се получават нещата. Няколко пъти номерата не си ги избираш ти или някой те избира, както стана и с това да играя художествена гимнастика. Нещото, което беше най-трудното в цялото предаване за мен досега. Обаче Станимир Гъмов ме успокои, че всеки мъж в трико ще изглежда комично. Тогава си повярвах, че мога и това да правя, въпреки че загубих с 3 на 0 достойно. Не се спрях от нито едно упражнение, бухалки, лента и обръч, направих и трите съчетания, като художествените гимнастични правят по едно.
- Каква е атмосферата зад камерите, имате ли приятели сред участниците?
- Точно това ме изненада много приятно, защото сме едно изключително приятелско общество. Всеки помага на другия, стиска палци и страдат, когато на някого даден номер не му се получи. Много бих искал всички в България да бъдем така. Много е забавно, екипът е прекрасен, винаги са готови да помогнат и ни подкрепят, съдиите също.
- Как се почувствахте, когато спечелихте шоуто миналата седмица?
- Както се шегувам, станах известен, а усещането е много хубаво и си пожелавам пак да ми се случи. Почувствах удовлетворение, тъй като много вложих в този номер. Искам да докажа, че „И аз го мога”. За първи път от 20 години ми се случи да се притесня от готвенето и когато светнаха светлините и часовникът започна да тиктака, се изпотих и много се притесних.
- Как се запалихте в готвенето?
- Във времето се получи тази страст. Започнах да работя по принуда, за да изкарам някой лев, после се бях отказал от тази професия предвид трудностите, говоря за началото на 90-те години. Когато хората нямаха пари, поръчваха си по една супа, кюфтета, кебапчета и аз реших, че не е това, което трябва да правя. Имаше и други неприятни моменти, като рекетьорството и мутрите, и реших да се откажа. Така заминах за Аржентина, но там я обикнах, като видях уважението и отношението на хората към мен. Те ме приемаха като някакъв супергерой само защото съм добър, което много ме изненада. Оттам се върна моята страст.
- Казахте за това, че сте затворили предишния си ресторант, а сега готов ли сте да отворите нов?
- Да, много искам, даже се чувствам длъжен. Първо, защото искам всичко, което съм събрал, да го предам на някого. Нямам свои ученици, на които да предам това, което знам. Пред телевизора не един и двама са научили по нещо от мен, но лични ученици нямам. Иска ми се да науча млади момчета и момичета на това, което знам, защото българската кухня не е лесна. В България за съжаление е много трудно да направя това, което искам, защото изискванията са прекалено много. А аз искам да направя това, което е в Италия, Германия, Белгия, Франция. Искам да предлагам домашна храна на гостите си, туршия, чисто българско сирене и много други неща, с които според нашите закони ще отровя клиентите си, тъй като са домашни. Това е нещото, което ме спъва да отворя мой ресторант, но при всички положения ще го направя.
- Убедени сме, че ще имате успех, защото дори и сега, когато не сте на малкия екран, почитателите ви не са намалели, дори напротив.
- Това също ме изненадва, защото когато бях на екран, имах 7 хиляди във фейсук, без нищо да правя и без никаква активност от моя страна те станаха 12 хиляди, което много ме изненада и ме радва. И виждам, че хората не са ме забравили, постоянно ме търсят, присъствам на различните събори в България. Явно предаването не е приключило и е било нещо временно.
- Какво се случи всъщност, защо ви свалиха от екран?
- И аз това се питам и ми е мечта да разбера какво стана. Един ден отидох да почерпя колегите си в Би Ти Ви за рождения ми ден. Изведнъж програмната директорка каза: “Много съжаляваме, но се налага да прекратим договора”. Това беше подаръкът ми за рождения ден. Стана ми неприятно спрямо моя екип, колегите, хората, на които бях обещал да направим съвместни предавания. Така или иначе реших да не питам и да не упорствам. Това, което ми казаха, е, че има нови собственици и в новата им програма няма да има повече кулинарни предавания. Ако има друга истина, много бих се радвал да я науча, но уви - засега не я знам. Единственото, за което съжалявам, е, че не ми дадоха възможност да се разделя със зрителите. Имаше “Здравей”, но нямаше “Чао”, което означава, че пак ще има “Здравей”.
- Това щях да ви питам, мислите ли за ново предаване?
- Аз съм раздвоен и дали да не се отдам изцяло на частния си готварски бизнес. Защото дълги години давам един готов продукт на една телевизия, давам всичко от себе си и в един момент те просто ти казват чао. Затова ще се замисля. Но ако някоя медия предложи да направим съвместен проект и да направим отново хубав продукт. В Би Ти Ви не мисля, че бих се върнал, след като тази врата беше затворена за мен.
- Имате ли работни проекти, когато свърши шоуто?
- Аз по принцип отдавна работя с едни партньори да направим български епизоди за латиноамериканския пазар. Това е основното, по което работя от години, и сега ще имам възможност да го осъществя, изцяло посветено на балканската кухня, за латиноамериканските телевизии. За щастие имам много партньори, които ме търсят за рождени дни, ресторанти, които имат специални вечери.
- Как ще почивате това лято и имате ли нещо планирано?
- Веднага щом свърши шоуто, заминаваме с фамилията в Приморска Добруджа и малко на Павел баня. Имам нужда, след като тук доста мускули напрегнах. За два месеца и половина нямаме един почивен ден и не спираме да тренираме.


