ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Пет култури, някои от които пренебрегвани доскоро у нас, са твърде доходоносни в чужбина. Това показва независимо проучване на фермери, които са се убедили в ползата от отглеждането им. Растенията, в които има смисъл да се инвестира, са: женшен, годжи бери, шафран, лавандула и бамбук.
Коренът на дивия женшен се събира в търговски мащаби и се продава на удивителни цени, до голяма степен на азиатския пазар. Засажда се на открити полета. Женшенът става все по-рядко растение за отглеждане, защото много държави строго ограничават реколтата си. Култивираното растение се очертава като популярна и изгодна алтернатива на дивото растение и се продава за около $300 до $700 паунда половин килограм.
Годжи бери вече се гледа и в България. Супер храната расте предимно в Китай, но започва да се разпространява навсякъде заради нейните здравословни ползи и доходност. Пресните плодове добавят значително по-висока цена на пазарите, като килограмът се продава у нас за около 60-70 лв.
Шафранът е най-скъпата кулинарна билка в света, главно защото се състои от малки кончета, подобни на цветето на минзухарите. Средно изкупната цена в Европа е около 1500- 3200 евро за килограм. Около 50 хил. цветчета са нужни, за да произведете килограм от сухата билка.
Лавандулата става все по-известна у нас. Растението има различни търговски приложения, включително етерично масло и продукти с добавена стойност като сапуни и лосиони. Най-простият начин за продажба на лавандула, който изисква минимална инвестиция във времето и оборудване за производство е като сухи цветни букети. От 4 декара може да произведете около 12 000 букета годишно, които са на стойност 10 долара или повече на пазара на дребно.
Най-доходоносните култури не винаги са годни само за консумация. Бамбукът, който се използва за всичко - от подови настилки до риболовни полюси, както и в азиатска кухня, е блестящ пример. Едно бамбуково растение се продава средно за около 30 долара.


