ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Картофите са един от най-любимите продукти в кухнята на всяка домакиня. Позволяват хиляди вариации, вкусни са и си струва да отделиш време за перфектната рецепта.
Изберете вашето картофено сърце и може би ще ви дадем идея за това какви картофки да си приготвите днес!
1.Пържени сладки картофки
Всичките ти сетива се разтапят само като си помислиш за тях. Сладки като теб!
Сладките картофите се обелват и нарязват на пръчици като за пържени картофи. Слагат се в купа, където се овкусяват със зехтин, черен пипер и сол - размесват се добре. След това се нареждат в голяма тава и се пекат 20 минути, докато не оемкнат и не се зачервят
2. Пържени къдрави картофки с млечен сос или кетчуп - Вие сте изобретателни - точно като тези картофки, затова ги обичате толкова много!
Картофите се обелват и нарязват с къдрав нож. Пържат се в горещо олио. Поднасят се с млечен сос, приготвен от кисело мляко и подправки. За соса използвайте 1 кофичка кисело мляко, 100 гр.сирене, счукани 3-4 скилидки чесън, 1 с.л зехтин, копър и сол на вкус.
3. Картофена салата - Ястие за делник и за празник, без което не можеш! За нея са ви нужни половин килограм картофи, 1/2 връзка магданоз, нарязан на дребно, сока на 1/3 лимон и около 5 супени лъжици зехтин. Картофите се варят и се прибавят подправките - бъркате енергично, докато всичко се размеси добре.
4. Обичаш фастфууд картофките, нарязани на тънко - те са непреодолимо изкушение за теб!
5. Картофени кюфтета - Обичате вкусовете, които помните от детството си! Картофените кюфтенца са перфектни за вас!
За тях ще ви трябват 1 кг. картофи, глава лук, 1 яйце, 1 с. л. ситно нарязан магданоз, чаена лъжичка сол, 150 гр. краве сирене, черен пипер и сол на вкус. За панировката ползвайте 100 гр. брашно и 3 разбити яйца, 100 мл. олио.
Към сварените и намачкани с решетъчна лъжица картофи се прибавят всички продукти - яйцето, ситно нарязан лук, сол, магданоз, черен пипер и натрошеното сирене. Размесват се до получаване на хомогенна смес. Оформят се кюфтенца - с диаметър около 6 см. и дебелина 1-2 см.
Овалват се в брашното, а после и в разбитите яйца. Пържат се в добре сгорещена мазнина до придобиване на златист цвят. След като се изпържат от едната страна, ползвайте кухненска лопатка за обръщането им - с вилица ще ви бъде трудно и има риск да се разпаднат.
6. Картофени лодки на фурна - пълни със сирене по ваш избор! Хапвате ги в изобилие!
Има много и разнообразни вариации на тази рецепта. Ето една от тях:
Картофите се сваряват, обелват се и се разрязват на две по дължина. Издълбават се с малка лъжичка, докато не остане стена от 5-6 мм. В отделен съд се изсипва издълбаната част и се намачква дна пюре.
Добавя се заквасена сметана, сирене крема и натрожено краве сирене, настърган кашкавал, масло, магданоз и лук на ситно. С получената смес се пълнят картофените лодки и се слагат в тавичка с мазнина да се изпекат на 30 мин. Фурната трябва предварително да е загрята при 180 градуса.


