ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Хранителни алергии сред децата се срещат все по-често. Учени обаче установиха, че най-добрият начин да се предоврати възможността децата да станат алергични към храни е да започнат да ги приемат в ранна възраст, съобщи ЮПИ.
Данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите сочат, че хранителните алергии сред децата в САЩ са се увеличили с 18 на сто между 1997 г. и 2007 г.
Много родители се стараят да държат децата си далеч от храни, които могат да предизвикват алергия - фъстъци, соя, краве мляко, яйца, скариди, раци, миди, пшеница. Някои бременни и кърмачки дори стигат по-далеч и избягват да консумират редица храни, за да предотвратят алергии у децата си.
Резултатите от ново изследване на учени от университета на Манитоба навеждат на мисълта, че този подход е неправилен и че децата трябва внимателно да консумират храни, към които има потенциален риск да станат алергични.
"Констатирахме, че избягването на подобни храни не предотвратява хранителните алергии - заявиха д-р Елиса Ейбрамс и д-р Алън Бекър от университета. - Ако родителите се опасяват, че децата им могат да станат алергични към някои храни, ще е добре да ги включат в менюто им. След като децата започнат да ги консумират още на 6-8-месечна възраст, е препоръчително в по-напреднала възраст да продължат да го правят от време на време. Така ще се поддържа поносимостта на децата към въпросните храни."
Участвалите в изследването деца били разделени на две групи. В едната група се консумирал фъстъчен снакс 3 пъти седмично до 5-годишна възраст, а в другата - не. Докато станали на 5 годинки, 17 на сто от децата, които не консумирали фъстъчен снакс, получили алергия към фъстъците. Само 3 на сто от децата, които похапвали фъстъчен снакс, станали алергични към фъстъците.
Резултатите от изследването са публикувани в Canadian Medical Association Journal.


