ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Миниракета се изстреля в небето, задвижвана от карамелено гориво. Експерименталната ракета направила първия по рода си, и то успешен полет във вторник над Кюстендил и доказала, че ракетите могат да бъдат изстрелвани с екологично чисто гориво, направено от плодове.
Това разказа за „Новинар” Христофор Скандалиев, който е част от екипа на клуба за аерокосмически технологии „Зодиак”, създал ракетното гориво. „Като повечето подобни идеи и тази ни хрумна съвсем случайно преди 1-2 месеца и тъй като темата с черешите е актуална по това време на годината, а и са често срещани в Кюстендил, решихме да им намерим ново приложение”, разказва г-н Скандалиев.
Решили да използват потенциала на черешите, които вече нямали търговски вид, т.е. - изгнили и изсъхнали плодове. Така екип от 5 души създал иновативното гориво. „Най-голямото предимство на карамеленото гориво е, че е екологично чисто и евтино”, допълва той. Успешният експеримент изстрелял ракетата на 680 м височина, след което я приземил с парашут и показал, че за издигането на 2-килограмовата ракета е необходим половин килограм от червеният плод и още няколко съставки, които обаче от клуба не искат все още да издават, тъй като проектът е на експериментален етап.
За първия полет са използвани много добре узрели плодове от сорта „Ранна черна едра", които съдържат 82% вода и 18% сухо вещество. Черешите имат сравнително голямо съдържание на захари - до 15%, и това ги прави изключително подходящи за целта. Новото екологично гориво е наречено „Черика" като съкращение от черешов ракетен карамел.
По думите на създателите на новото гориво то не трябва да се мери с утвърдените ракетни горива, тъй като притежава едва 50-60% от техния потенциал, но вече стана ясно, че всякакви ракети могат да се отлепят от земята с известно количество череши.
Христофор Скандалиев обясни за „Новинар”, че освен череши могат да бъдат използвани и други плодове като ябълки и сливи, но тъй като те съдържат двойно по-малко захар, която е основната необходима съставка, ще ни е нужно много по-голямо количество плод. „Гроздето също е подходящо за целта и съдържа повече захар и от черешите, но пък не е толкова срещано в Кюстендил, затова се спряхме именно на череши”, допълва Скандалиев.


