BG EN

Как да изберете крехко и сочно агнешко за Великден

Животът днес

Как да изберете крехко и сочно агнешко за Великден

6924
на 22.04.2022
Как да изберете крехко и сочно агнешко за Великден
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Агнешкото е неизменна част от празничната трапеза на Великден. Всяка домакиня иска да избере възможно най-крехко и прясно месо, за да стане още по-вкусно празничното ястие. В случая е важно не само агнешкото да е съхранявано правилно, но и да е от младо животно. 

препоръчано

На какво да обърнем внимание при избора на агнешко?

За да не допускате грешки при избора на агнешко, обърнете внимание на следното:

- цвят на мазнината - колкото по-бяла е мазнината, толкова по-младо е животното (допълнителен показател е цветът на месото - колкото по-светло е то, толкова по-младо е животното);

- цвят на месото - цветът на агнешкото месо трябва да е възможно най-еднороден;

- еластичност на месото - един от основните критерии за избор на крехко агнешко е еластичността на месото (можете да проверите това, като просто го натиснете с пръст, месото трябва бързо да върне във формата си);

- миризма - тя трябва да е приятна и наситена (ако усещате нетипичен аромат, тогава най-вероятно месото е било съхранявано неправилно или животното е било болно);

- цвят на костите - те трябва да са бели на цвят с леко розов оттенък (това е признак, че животното е било младо);

- количество на мазнината - агнешкото от младо животно е с минимално количество мазнина (жилите трябва да се виждат ясно);

- повърхност на месото - тя трябва да е лъскава и леко влажна (не трябва да има следи от кръвоизливи).

По ребрата също може да познаете възрастта на агнето - колкото по-голямо е разстоянието между тях, толкова по-старо е животното. Просто сравнете две произволно избрани парчета месо.

Не купувайте агнешкото, ако:

- то е от старо животно (в случая ястието няма да има желаната нежна текстура, а вкусът му ще бъде по-слабо изразен в сравнение с това, което е от младо агне);

- по него има петна, които приличат на синини;

- раздробява се лесно - това означава, че месото е замразено (вкусът му няма да бъде наситен);

- костите са жълти или имат жълтеникав оттенък ( месото е от старо животно; костите и мазнините започват да пожълтяват с възрастта);

- има миризма на влага или амонячни вещества;

- по повърхността му има лепкав филм.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес
ПИК TV x
Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Шмекерите Петков и Василев отдавна са скъсали с реалността (ОБНОВЕНА) Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Шмекерите Петков и Василев отдавна са скъсали с реалността (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 88
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК