Как да пречистим организма си след великденското преяждане? Съветите на диетолог номер едно проф. Донка Байкова!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Препоръчвам няколко дни на пост след великденското преяждане, каза диетолог номер едно у нас проф. Донка Байкова в ефира на БНТ по повод пречистването на организма след Великден.
Преходът обаче трябва да стане плавно. "На втория, третия ден, трябва да помислим за детоксикация. След преяждане, следва период на пречистване, на пост", поясни тя.
"След 1-2 дни затишие трябва да преминем на обичайния ритъм на хранене. Не съм привърженик на рязката смяна на ритъма на храненето", допълни Байкова.
Тя поясни, че в този период организмът ни вече се е наситил на традиционните яйца и агнешко и така или иначе няма да ги иска: "Организмът сам иска да се пречисти, яде му се нещо леко".
Самият козунак е много концентрирана храна, в него има яйца, мазнини, брашно и др. От него трябва да се консумира не повече от 1 филия на ден, препоръчва проф. Байкова.
Не би било зле след празниците да се поизпотим в сауната, за да активираме отделянето на токсини през кожата.
Диетоложката поясни, че ако преди сме пиели по 1,5 литра вода, сега трябва да пием поне 3 литра. Не трябва да пием много кафе и енергизиращи напитки
Според нея е редно да започнем деня си с чаша фреш - сок от зеле и моркови. В зелето има витамин У - противоязвен витамин, който ще изглади възпаленията в чревния тракт, както и сяра, която съдържа антиоксиданти. В морковите също има много антиоксиданти.
Добре е да консумираме пчелен мед, който подпомага омазняването на черния дроб. Добра комбинация е чаят с мед и лимони.
Трябва да консумираме и много зеленуци и плодове. Ако преди сме приемали 200 грама, сега трябва да са двойно повече. Към края на седмицата постепенно трябва да минем отново на вегетарианска храна за известно време - като част от пречистващия режим.
Преходът трябва да стане бавно - за 2-3 дни. "Няма да изхвърлим яйцата - ще ги изядем със зелената салата, но после ще хапнем боб, салата с ядки и т.н.", поясни диетоложката.


