BG EN

Как да сварим яйцата за Великден без да се напукат - съвети от нашите баби и майки!

Забавно

Как да сварим яйцата за Великден без да се напукат - съвети от нашите баби и майки!

70503
на 05.04.2016
Как да сварим яйцата за Великден без да се напукат - съвети от нашите баби и майки!
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Колко яйца ще варите за Великден? А какво количество от тях действително ще останат здрави? За да е изпълнена задачата, за да бъде приготвянето на яйца успешно, твърде много домакини ползват разни трикове, за да задържат яйцата здрави и повечето от тях да обагрят в разнообразни цветове и с различни техники.

Чували ли сте от вашите майки, че яйцата е нужно да се варят, след като са престояли известно време в хладилника. Купете яйцата два-три дни преди варенето (но не и повече, за да не се развалят).

Пресните яйца има по-голяма вероятност да се счупят, когато ги варите.
Преди да пристъпите към варенето на яйцата, извадете ги от хладилника поне 1-2 часа да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята. След това можете да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона, без риск да се напукат или счупят.

    Поставете яйцата в тенджера и залейте - най-добре със студена вода. Тя е необходимо да покрива към един сантиметър над повърхността на яйцата. Директното им слагане от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания.

препоръчано


    Важно е също при поставянето в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате рязко и от високо, нищо, че отдолу има вода, която ще омекоти удара.


    Добре е също да не претъпквате с яйца съда, в който ще ги варите. При самото варене яйцата се местят и подскачат, могат неволно да счупят някой съсед, така че оставете малко пространство между тях. Също така е добре съдът да не е прекалено голям.


    И както сте чували от мами и баби – най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.


    Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука.


    При самото варене е важно да не завъртате копчето на котлона на най-високата температура, защото в този случай яйцата ще „подскачат” и ще се напукат. По-разумно е да оставите на средна температура.


    Някои изпитали метода на безопасната игла горещо го препоръчват – от едната страна на яйцето (където обикновено се намира въздухът) се пробива с острото на безопасна игла и така се вари яйцето.


    За да не ви се напукат яйцата сложете ги в кърпа или голям тензух, вържете ги и ги поставете внимателно в голяма тенджера.
    Перфектното време за сваряване на едно яйце е между 4 и 6 минути.

От съществено значение е и котлонът, на който готвите, но след 5-та минута можете да очаквате твърдо сварени яйца.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за Деня на студентите: Стрелецът да внимава с щедростта, неочаквани пари за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за Деня на студентите: Стрелецът да внимава с щедростта, неочаквани пари за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 29
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК