Как да ядем картофи и да не дебелеем

Животът днес

Как да ядем картофи и да не дебелеем

9404
на 23.06.2021
Как да ядем картофи и да не дебелеем
Автор:   ПИК

Картофите са основна храна на трапезата ни днес. Те са от едно семейство с патладжаните, доматите, чушките, тютюна, татула, петуниите. От ХVІ век започва тяхното пренасяне от платата на Андите към Европа, докато заемат трайното си място в нашето меню.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Всеки един представител на семейство картофови съдържа концентрация на алкалоиди, затова като хранителен продукт не са подходящи за хора с артрит и всякакви ставни заболявания, както и с дисбаланси в нервната система. При здравите хора тази ценна храна може спокойно да заеме мястото си на трапезата, стига да се съчетае правилно с останалите продукти.

Картофът е представител на въглехидратните храни. Знаем, че за разграждането им се изисква алкален храносмилателен сок. Това означава, че картофи не трябва да се смесват с храни, които изискват киселинен храносмилателен сок, а такива са белтъчините. Към тях се включват яйца, месо, сирена, млечни продукти и риба.

 
 
За съжаление западната диета, към която се придържаме и ние, е построена на точно такива принципи на свързване на храните. Класика са блюда с месо и картофи или риба с картофи. Пържените картофки със сирене, любими на всички, също се оказват неподходящо ястие. Подобен тандем изобщо не е добър за храносмилането, защото със сигурност предизвиква ферментация в стомаха.

Кои са добрите възможности сред останалите храни за съчетание с картофите?

Най-напред това са тези, които са от едно семейство с тях. Както и всички други, които принадлежат към въглехидратните храни. Важно е да се знае, че този тип храни могат да се комбинират помежду си, за разлика от белтъчините, за които правилото не важи. Затова хлябът, тестените изделия, оризът и зърнените култури, съчетани с картофи, не са лоша идея за едно ястие.

Все пак най-добрият приятел на картофите в една блюдо са зеленчуците. Те помагат на храносмилането, като дават важни ензими и минерали на организма.

Правило, което трябва да се запомни, е, че картофите са основен хранителен продукт, а зеленчуковата салата - вторична храна, тъй като плодовете и зеленчуците са двете групи храни, които не спадат към основните.

Съотношението в количеството трябва да бъде 30 процента за основен продукт и 70 процента за вторичен.

Плодовете не се ядат заедно с картофи, което правило важни и за всякакви други храни.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с най-дълбоко гърло Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО) УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с "най-дълбоко гърло" Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО)
ново
Днес: 76
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК