ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Коледа е специално време от годината, когато хората се срещат с близки и роднини, разменят си подаръци и хапват вкусна храна. Независимо от това дали това ни носи почивка или стрес, едно е сигурно – то има отражение върху нашия мозък. Това достига до нас чрез пет основни коледни елемента, пише електронното издание Raw Story.
Празничният дух Радостта от празника може да повлияе на мозъка по няколко начина, но най-вече като стимулира производство на допамин и серотонин, който са пряко свързани с чувството на щастие. Учени от Университета в Копенхаген са провели проучване в търсене на „центъра“ на коледния дух в човешкия мозък. На участниците са им били показани картини с коледна тематика, като при тези от тях, които са празнували Коледа, се е забелязало активиране на определени части от кортекса и париеталния лоб, които се свързват с духовността, сетивата и разпознаването на емоции. Това показва директната връзка, която коледните празници осъществяват с нашия мозък. Стрес Не всички хора смятат Коледа за изцяло весело и празнично време.
За мнозина навигирането през претъпкан магазин в търсене на идеалния подарък или готвенето за цялата рода е стресово и притеснително изживяване. Стресът се отразява на тялото ни като го кара автоматично да произвежда адреналин и кортизол.
От своя страна кортизолът оказва влияние върху хипокампуса, влошавайки паметта и способността за извършване на много задачи едновременно. Даване на подаръци Размяната на подаръци е вековна коледна традиция и няма нищо по-хубаво от това да видите как близките ви се радват на вашите дарове. Но защо даването ни кара да се чувстваме толкова добре? Щедростта се свързва с чувството за възнаграждение в мозъка, което също допринася за производството на допамин и ендорфин. Според учени химикалите, които тялото ни произвежда, когато даваме подаръци, могат да намалят стреса и да увеличат желанието за повторение на тези жестове. Срещи със семейство и приятели Едно от основните коледни традиции е тази за събирането със семейство и приятели за Коледа.
Осъществяването на връзка с близките хора води до производството на хормона окситоцин в мозъка, който е наричан още „хормонът на гушкането“. Той отговаря за майчинския инстинкт, доверието и социалните връзки, обяснявайки чувството на уют, което хората изпитват по Коледа, когато са заобиколени от доверени и обичани хора. Прекаляването с храна и алкохол Прекаляването с някои от любимите ни храни и напитки е неизменна част от коледния празник. Преяждането обаче се отразява не само на талията, а и на мозъка. Това активира връзка между хипоталамуса и имунната система, което пък води до слаби възпаления, което обяснява защо се чувстваме зле, след като преядем. Това няма тежки последствия за тялото след една вечер на преяждане, но ако се случва системно може да доведе до диабет от втори тип и сърдечни проблеми.


