ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
И още! Яйцата са сред продуктите, които можете да приготвяте по много начини и да съчетавате с различни храни. Разнообразието е всичко!
Сурови
Като цяло не е препоръчително да ядете яйцата сурови (може да хванете салмонела, която да доведе до хранително отравяне), а и не са особено вкусни. Въпреки това доста хора ги ядат така и причината е, че те запазват всичките си хранителни вещества и дават повече енергия.
На очи
Яйцата на очи се приготвят с по-малко мазнина и това ги прави по-нискокалорични. Особено подходящи са и за сандвич – можете директно да сложите яйцето с рохкия жълтък върху препечена филийка.
Варени
Не само, че това е най-бързият вариант за приготвянето на яйца, но и най-простият. При варене се запазва цял жълтъкът, който съдържа по-голямата част от хранителните вещества.
Омлет
Предимството на омлета е, че той е лесен за допълване с пълнеж. В зависимост от целта ви (повече протеини, по-малко калории, добавяне на здравословни мазнини) можете да го намажете с нещо или да добавите зеленчуци преди да го навиете на палачинка.
Пържени яйца
Пърженето на яйце изисква най-много топлина, което се отразява на химичния състав на потенциалната хранителна стойност на яйцата. За да намалите мазнината, използвайте тиган с незалепващо дъно или заменете кравето масло с кокосово.