ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Добре подбраните храни през зимата не само могат да ни предпазят от традиционното наддаване на килограми, но и да се превърнат във „ваксина” срещу характерните за сезона настинки и грипове. Затова яжте:
Кисело зеле
Ако през късната есен не сте напълнили догоре кацата със зеле, мислете му. Българска къща не бива да зимува без зеле и зелев сок – не само защото половината традиционни зимни ястия се правят с него, но и защото притежава лечебни качества. Докато в прясното зеле има повече захари (до 8%) и по-малко белтъчини (0,8-1,3%), в киселото захарите са малко, но белтъчините – значително повече (2,1%). Киселото зеле не се препоръчва на хора с остри и хронични заболявания на стомаха и червата, болести на бъбреците, при жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест, при високо кръвно налягане, сърдечна декомпенсация и атеросклероза.
Праз
Който яде често праз, не страда от склероза, запазва работоспособността си до дълбоки старини. 100 г праз съдържат: 20 мг вит. С, 1 мг провитамин А, 60 мг калций, 300 мг калий, 70 мг сяра, много полизахариди, етерично масло. Празът действа стимулиращо на стомашно-чревната секреция, антисептично, слабо омекчително.
Тиква
Печени, варени или на пюре, тиквите съдържат много калиеви соли, крайно необходими за работата на мускулите и особено на сърдечния мускул. Изключително са полезни за кожата, за черния дроб, при бъбречни заболявания. Смекчават колита, облекчават запека. 100 г тиква съдържат: 2 мг провитамин А, 8 мг вит. С, 310 мг калий. Тиквата на се препоръчва при гастрит и язва на стомаха.
Морков
Това е зеленчукът на хубавата коса и на хубавата кожа. Защото бетакаротинът (провитамин А) е основен елемент за изграждане на клетките на кожата и нейните придатъци – коса, косми, нокти. Един средно голям морков на ден е достатъчен за дневната нужда от вит. А. Той е нужен и за хора, страдащи от запек, мазна и пъпчива кожа, рядка коса, чупливи нокти. Подобрява зрението, защото бетакаротинът участва в образуването на зрителните пигменти в ретината.
Ряпа
Най-богатият на соли и минерали зеленчук. В него има значителни количества сяра, йодни съединения, цялата гама от витамини. 100 г ряпа съдържат: 30 мг вит. С, 60 мг калций, 60 мг натрий, 50 мг сяра, 280 мг калий.