Последвайте ни в Google News Showcase
Изследователи от университета на Аризона са установили, че канеленият алдехид (съединение, придаващо на канелата специфичен аромат и вкус) може да се справи с колоректалния рак.
Учените са извършили изследване върху мишки. Те са добавили канеления алдехид към храната на гризачите. Специалистите са установили, че компонентът от канелата предпазва мишките от рака на дебелото черво.
Благодарение на канеления алдехид клетките, подложени на въздействието на канцерогена, са успели да неутрализират токсичните вещества и да се възстановят. Експертите планират в бъдеще да установят дали самата канела може да се пребори с рака, а не само отделен неин компонент. Ако отговорът е положителен, клиничните изследвания върху хора могат да започнат в много близко бъдеще.
Друго неотдавнашно изследване показа, че консумацията на близо 28 грама ядки по два или повече пъти на седмица намалява с 13 процента риска от рак на дебелото черво.
По принцип ядки като орехи, фъстъци, бадеми, макадамия и др. могат значително да намалят риска от преждевременна смърт.