ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Еспресото и шварц кафето се приготвят по различни технологии. Еспресото всъщност е италианско кафе. Днес обаче се пие с удоволствие по цял свят. Методът, по който се прави, е прост – малко количество почти вряла вода се изтласква под налягане през ситно смляно кафе. Водата се процежда през кафето, като извлича от него вкуса, аромата и веществата му.
Кафето еспресо е силно, с високо съдържание на кофеин. Има богат вкус и го получавате в чашата на три слоя. Най-долният се нарича „сърцевина“ и носи любимата горчивина на кафето. Ако еспресото е качествено, долният слой трябва да е наситенокафяв и плътен. Следващият слой кафе в чашата Ви – „тялото“, трябва да е карамеленокафяв. Най-горният, наречен „крем“, обикновено е златист. В него е концентрирано вълшебството на кафето – ароматите и добавъчните вкусове, които създават онези фини разлики в кафето, които обичаме.
Технологията на приготвяне на шварц кафе е малко по-различна. И тук горещата вода преминава през смлени кафеени зърна, но без налягане. Водата преминава по-бавно през кафето, като абсорбира вкусовете и ароматите му и постепенно прокапва в каната отдолу.
Шварц кафето има по-малко съдържание на кофеин. То прилича повече на онова, което се вари на джезве, само че го получавате в чашата си перфектно прецедено.
По какво се различават кафемашините за шварц и за еспресо
Както вече вероятно се досетихте, тези кафемашини се различават предимно по технологията на приготвяне на любимото сутрешно кафе. Ето няколко конкретни разлики:
Различия има при меленето на зърната. Кафемашините за еспресо мелят кафето доста по-ситно, за да може водата под налягане да премине бързо и безпрепятствено през него. За шварц машините е нужно меленето да е по-едро.
Бързината на приготвянето на самата напитка също е различна. Технологията на еспресото позволява то да се приготви за трийсетина секунди. Тъй като шварц кафемашините не използват налягане, с тях може да се наложи да почакате до десетина минути.
За любителите на напитката може би най-важна е разликата в нивата на кофеин. В зависимост от вида на зърната, които ще използвате, шварц кафето може да съдържа между 95 и 165 мг кофеин в чаша от 225 мл. Колкото по-тъмни зърна изберете и колкото по-бавно го приготвяте, толкова по-силно ще бъде то. Ако подберете добро кафе, същата чаша, пълна с еспресо, би съдържала между 375 и 520 мг кофеин.