ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, пробутват някои от магазините, съобщи биологът д-р Сергей Иванов.
Това реално не е кашкавал в смисъла, който влагаме в тази дума, макар да го продават като такъв. Не отговаря и на стандарта за този продукт и не е ясно дали съдържа мляко, обясни той.
Готовите заготовки се внасят от чужбина. Те съдържат нишесте и технологични добавки, известни като Е-та. Накрая продуктът се продава по 10 лева за килограм, въпреки че цената на истинския кашкавал няма как да падне под 13-15 лева, пише в. "Телеграф".
За първи път го засякохме преди около 3 г. Но сега този продукт вече се предлага все по-масово, каза още д-р Иванов.
Същевременно сиренето с палма губи все повече привърженици. Една от вероятните причини за това е, че цената му расте, тъй като поскъпва и основната суровина за направата му – палмовото масло.
“Ако допреди няколко години нелоялната търговска практика беше с палмата, сега тя е със водата“, коментира Сергей Иванов.


