BG EN

Кебапчета с кости пробутали на варненци

ЧАС ПИК

Кебапчета с кости пробутали на варненци

10563
на 20.01.2015
Кебапчета с кости пробутали на варненци
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Кебапчета с кости, баклава с орехови черупки и салата "Снежанка" с ужасен вкус – това са част от последните сигнали на граждани, по които са работили инспекторите от Агенцията по храните във Варна. Към момента не са постъпвали оплаквания за фрапиращи „изненади“ в храни, купени в търговската мрежа в морската столица, подобно на тези от други градове в страната, обясни д-р Валерия Костадинова от местния Отдел по контрол на храните, пише Moreto.net. 

препоръчано

По думите й, в един от случаите, варненка се оплакала от пилешки бутчета със специфична миризма, други клиенти пък се жалвали от телешко шкембе, което продължавало да мирише лошо и след термична обработка. Често сигналите на гражданите не се потвърждават, а нарушения не се откриват, коментира д-р Костадинова. Според нея в много от случаите, жалващите се са конкуренти или пък са бивши служители на някой от търговските обекти. Освен това рядко сигналите били точни и коректни.

В последните три месеца на годината, инспекторите на Агенцията са проверили 45 борси, търговски обекти и предприятия. На едно от местата са открити 160 месни консерви, чиито етикети не са били преведени на български. Стоката е върната за поставяне на стикери, след което отново е пусната в търговската мрежа. От други обекти са иззети 91 килограма месо, което е съхранявано при температура, надвишаваща 4 градуса. Храната е била дадена на екарисаж, защото е съществувал риск от хранителни отравяния. За унищожаване са иззети и 3,5 килограма мюсли заради несъответствие в етикетирането. 

61 обекта са проверили екипите на Агенцията по храните само по време на Коледните и Новогодишни празници, добави още д-р Костадинова. Съществени нарушения не са открити. Служителите на учреждението все още разясняват на ресторантьори и хотелиери новите изисквания за упоменаване на алергените в храните. Според шефката на Отдела за контрол на храните, някои от сериозните в бизнеса вече са измислили начин да направят нововъведението по-бързо. Вместо да печатат нови менюта, ресторантьори отбелязвали храните със съставки, които могат да предизвикат алергия, а иначе поставяли едно, съдържащо по-подробна информация на видно място в салона.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за Деня на студентите: Стрелецът да внимава с щедростта, неочаквани пари за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за Деня на студентите: Стрелецът да внимава с щедростта, неочаквани пари за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 47
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК