Киро се вдъхнови да говори за бизнес и иновации - обясни как трябвало да се развиват изобретенията на университетите
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Премиерът Кирил Петков взе участие в откриването семинар за сътрудничеството между университетите и частния сектор.
Министър-председателят взе думата, като побърза да обяви, че няма да чете официалната реч. "Няма да чета официалната реч отново. Тази тема е много близка до моето сърце. Няма икономика, която да се радва на растеж, ако няма връзка между университетите и бизнеса", сподели той.
"Започва се от място, където няма иновации. Академичната общност трябва да напарви иновации. Иновациите това са изобретения, които могат да се приложат чрез бизнеса. Следващата стъпка е тези иновации да се репликира. Когато няма изобретения и доро образовния няма иновации", посочи още Петков.
"Магията е как да направим връзката. Има два подхода. Единият е бизнесът да следи какви изобретения се правят в университетите и когато си харесат нещо, да тръгнат да го развиват. Другият метод, който е доста по-приложен, е бизнесът да отива с реални проблеми при университетите", сподели Петков. Примерът му е интересен предвид бизнеса, който развива.
Припомняме, че Петков произвежда и продава специалния пробиотик "ПроВиотик", за който твърди, че го ползват Опра Уинфри и Новак Джокович.
ПИК обаче разкри, че прочутият му продукт е създаден въз основа на открадната технология. Според обясненията на самия Петков, “ПроВиотик" е иновативно решение, което гарантира, че в биофрешове няма да се появяват вредни бактерии. И добавя, че са създали единствения био вегански пробиотик на капсули и таблетки с доказани антибактериални свойства към болестотворни бактерии, като са използвали бактерията Lactobacillus bulgaricus GLB44, изолирана от кокиче, но вече култивирана в морковен сок.
Как обаче са могли да използват прочутата Lactobacillus bulgaricus GLB44, тя патентована ли е, платили ли са за патента и т.н., са все въпроси, които Кирил Петков с присъщата му възторженост пропуска да обясни.
А истината е простичка. Lactobacillus bulgaricus GLB44 е щам, генериран в лабораторията ДСО "Млечна промишленост", чиито главен технолог и търговски директор по онова време е Мария Кондратенко.
Промените през 1989 г. в България ликвидират какво ли не и развързват ръцете на кого ли не за присвоявания във всякакви посоки. Мария Кондратенко прибира разработките за Lactobacillus bulgaricus GLB44 и започва частен бизнес с износ на закваски (бактерии) за кисело мляко в Япония. Вероятно много от съвременниците на онова минало си спомнят пропагандата, че в Япония направо мрат за българското кисело мляко.
Кирил Петков решава да се възползва по някакъв начин от успешното ноу хау на Кондратенко, за което, както не веднъж в живота, му помага неговият баща Петко Петков. Той е близък приятел със сина на новоизпечената бизнесменка - Александър Кондратенко, и по тази линия Кирил Петков се сдобива с правото на използва отмъкнатия от държавната лаборатория щам. Това едва ли е станало безвъзмездно, но парите, които държавата влага до 1989 г. за каквото и да било, след това вече отиват в частни джобове.


