Кланиците са слабото звено в производството на свинско месо във Франция
Последвайте ни в Google News Showcase
Франция внася 30% от консумираното в страната свинско месо, а изнася 35%. Страната внася не само висококачествени италиански и испански шунки, но и продукти, които френските кланици и преработвателни заводи не успяват да добият на толкова ниски цени, които успяват да достигнат например германските и испанските им конкуренти, пише вестник Les Echos.
Сред причините за неконкурентната френска продукция са данъците, но и заплатите в сектора. Френските кланици плащат на служителите си по 20 евро на час, докато германските – 15 евро, а испанските – 13 евро на час. Освен това френските производители посочват, че германските кланици продължават да наемат български и румънски работници, които получават актуалните в техните страни заплати, тоест по 9 евро на час.