Последвайте ни в Google News Showcase
Кметицата на смолянското село Момчиловци Сийка Суркова смая през уикенда с лична демонстрация на вековната технология на ръчно избиване на масло. Вестникари и рекламисти гостуваха за тиймбилдинг в курортното село и останаха очаровани от посрещането.
WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)
След като се полюбуваха на красивия изгрев над накипрените в бели дрехи къщи, накацали по баирите, подишаха чистия въздух и си измиха очите на лековитото аязмо, гостите бяха изненадани от кметицата Суркова и нейната майка Мария Карталова, които лично запретнаха ръкави и показаха как се избива масло от мляко по вековна технология. Облечена в родопска носия, управничката на туристическото село се зае с работата около бурилката. След това г-жа Карталова научи малки и големи на тънкостите. Оказа се, че да биеш масло не е проста работа, защото който не правеше правилното движение, излизаше от упражнението целият в бели пръски по лицето. Ароматът на истинското мляко обаче отвори апетита на всички. И въпреки че се потрудиха, за да я получат, нямаше недоволни и всички пиха до насита от вкусната бърканица, която остава след избиването на маслото, пише в. "Марица".
Технологията на биене на млякото се използва в планината от векове. Селото с гордост носи славата на старите кехаи, които водели огромните стада с овце на паша чак до Бяло море. Ръчното биене на мляко се прави в дървен съд, известен в Родопите като „бурилка“. Сега бурилката е рядко срещан домакински уред, но местни майстори вече я произвеждат като атракция, което обаче не пречи тя да бъде използвана по предназначение.
В Момчиловци всеки турист може да види, че и да пробва как се бие мляко в тясното и високо дървено каче. То е леко стеснено в горния край, а биенето на млякото в него става с прът - бутало, чийто край е надупчен диск с дълга дръжка. Процесът на биенето изисква човека с буталото доста да се потруди, като всеки път натискът трябва да е енергичен като удар, затова се нарича „биене на масло“. Млякото, което е преминало през такава обработка, е с намалена масленост и се нарича „бито мляко“.
За бурилката грижите са постоянни, тъй като се облива с вода, за да не изсъхват дъските и да се получат процепи, през които да изтича млякото, научиха журналистите от двете родопчанки. Те издадоха и тънкости - наливайки по малко топла вода, родопчани предизвикват по-бързо процеса на отделянето на маслото от бърканицата.
Добитото масло е истински деликатес, много по-вкусно от това от магазините. Първоначално то е с въздушни мехурчета - като аерошоколад. Бърканицата пък е с уникален леко кисело-резлив вкус - еликсир за малки и големи. След сериозното биене и местни зевзеци обучиха журналистите: Бърканицата гаси пожари след купон!