ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Черешите съдържат много полезни вещества и като цяло консумацията им оказва благоприятен ефект върху организма. Но същевременно с това те са богати на органични киселини, така че трябва да се консумират внимателно и в не прекалено големи порции (не повече от чаша наведнъж). Кой не трябва да яде череши? В определени случаи е по-добре напълно да откажете от консумацията на череши, а именно при: склонност към алергии или сенна хрема (сезонна алергична реакция към цветен прашец); обостряне на стомашни язви; гастрит с висока киселинност; цистит; хронични белодробни заболявания;
Освен това не се препоръчва да се ядат череши на празен стомах, тъй като това може да доведе до дразнене на стомашната лигавица. Препоръчително е да изплакнете устата си след консумацията на плодове или пресен сок от тях, тъй като това може да доведе до разяждане на зъбния емайл. И не на последно място е важно да внимавате с костилките от черешите. При поглъщане те отделят циановодородна киселина и могат да окажат токсичен ефект върху организма.
Ако случайно погълнете една костилка, не бива да се притеснявате. Смъртоносната доза е около 50 костилки. Въпреки противопоказанията си, ако се консумират в умерени количества, черешите носят безценни ползи за организма: ускоряват регенеративни процеси, укрепват нервната и сърдечно-съдовата система, понижават нивата на холестерола и предотвратяват много заболявания.


