ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Добромила Стойчева, Шумен
Необходими продукти:
1,150 кг брашно
40 г мая за хляб
7 яйца + 1 белтък
310 г захар
100 г олио
100 г свинска мас
250 мл прясно мляко
кората на 1 лимон
1 капачка коняк
щипка сол
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се затопля. В него се прибавят 1 с.л. захар, маята и брашно до получаване на гъста каша. Оставя се да втаса.
В тава се слага пресятото два пъти брашно. Прави се кладенче, в което се слагат разбитите с миксер яйца със захарта и останалите продукти без половината количество свинска мас и олио. Меси се тестото с мазнината.
Оставя се да втаса 2 часа на топло. Премесва се отново. И пак се оставя да втаса.
Разделя се на три части. Оформят се козунаците на плетеници, като в единия фитил се слага от пълнежа с карамелизирана захар, в другия се слагат стафиди, напоени в ром от предната вечер, а в третия не се слага нищо. Оставят се да втасат. Намазват се с разбит с олио жълтък. Поръсват се със захар.
Пекат се 50 мин в загрята фурна, като първите 15 мин фурната е на 190 градуса, останалите – на 170 градуса.
Не намалявайте количеството захар!
Не заменяйте свинската мас с краве масло!
И задължително трябва да втасват три пъти, за да станат на конци.
Това е тайната!!!
Пълнеж:
Карамелизират се 200 г захар. Добавя се 200 мл прясно мляко и се бърка, докато се разтвори карамелът. След изстиване се прибавят 300 г счукани орехи.