ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Виолета Матева, Камено
Необходими продукти:
30 г мая
50 мл топла вода
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 кг брашно
3 яйца без един жълтък (той е за намазване)
50 г разтопено масло, смесено с 3 с.л. олио
1 щипка сол
ванилия
1 ч.л. коняк
кора от 1 портокал
За плънката:
1 ч.л. захар
1 ч.л. какао
1 ч.л. канела
За пиленцето:
2 зърна черен пипер за очи
сусам
Начин на приготвяне:
В 50 мл топла вода се разтваря маята с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно и се оставя за 10 мин. Щом шупне, се добавя в пресятото брашно с останалите продукти и се замесва тесто, което се оставя на топло да втаса за 40 минути. Готовото тесто делим на две части. От първата се приготвя пиленцето, като за целта се дели на топчета. Оформяме фитил, дълъг 17 см, и връзваме на възел. От единия край се оформя главата, от другия е опашката на пилето. Слагаме 2 зърна черен пипер за очи, намазваме с разбит жълтък, поръсваме със сусам и печем 25 мин в загрята фурна. Останалото тесто делим отново на 2 части. Първата част се дели на 3 топчета. Всяко се разточва на обла кора, намазва се с олио и се нареждат една върху друга трите кори. Нарязваме на 8 сектора, като се минава през центъра и не се стига до края. Във всеки сектор се прави разрез. Хващаме върха на всеки получен триъгълник и обръщаме навън, после се промушва през разреза и се изтегля. От втората половина се разточва правоъгълна кора. Намазваме с плънката от смесени захар, какао и канела. Навиваме на рулце. Нарязваме на 9 части. Осем от тях се нареждат от вътрешната страна, а деветото - в средата. Поставят се с разреза нагоре. Оставяме да си почине за 20 мин. Намазваме с разбит жълтък, поръсваме със сусам и печем 30 мин в умерена фурна. Изваждаме изпечената пита и я намазваме с малко вода, в която сме разтворили 1 с.л. мед. Залепваме едно пиленце в средата и сервираме.
Светли великденски празници! Нека има мир и любов в сърцата ни!