ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Живка Жечева
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 пакетче мая
1 ч.ч. захар за тестото + 1 с.л. за маята
3 яйца+1 жълтък за намазване на кифличките
около 1 кг брашно
есенция за козунак
стафиди (потопени в ром)
олио
сладко за плънка
Начин на приготвяне:
Маята се смесва с 1 с.л. захар и щипка сол. Добавят се 1 ч.ч. прясно мляко и няколко лъжици брашно. Оставя се да втаса. Останалото мляко се смесва със захарта и се разбърква. Добавят се яйцата и останалите продукти. Замесва се тесто, което се меси около 15 минути. Оставя се да втасва около 1 час. След това тестото се разточва на кръгла кора и се реже на триъгълници. В основата на всеки триъгълник се поставя малко сладко и се завива кифличка. Изчаква се да втасат, мажат се с разбит жълтък и се поръсват със захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса.