ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Колбасите и ябълките са поскъпнали най-много през кризисната 2020 г., показват данни на НСИ. Повечето основни храни поскъпват. Но и средният доход на човек от домакинството през миналата година е нараснал с 6,2%. В резултат някои стоки са станали по-достъпни за джоба ни, а покупката на други изисква по-голям дял от семейния бюджет.
През 2020 г. повишаването на цените на ябълките и малотрайните колбаси изпреварва най-много ръста на доходите. В резултат ябълките са станали с 9,4% по-недостъпни за хората - с годишния си доход човек е можел да купи 4138 кг. ябълки, при 4566 кг. за предходната година, показват данните на НСИ. Малотрайните колбаси са станали с 4,2% по-недостъпни, като човек е можел да купи 983 кг. с годишния си доход, който за миналата година е средно 7002 лв.
Същевременно цените на картофите и маслото са се понижили през миналата година. В резултат покупателната способност на хората по отношение на картофите и маслото е нараснала с над 18% - с годишния си доход човек е можел да купи 662 кг. картофи или 460 кг. масло.
Цената на яйцата през миналата година реално не се е променила. И в резултат на повишаването на доходите през 2020 г. сме можели да купим с над 1700 яйца повече спрямо предходната година. Останалите основни храни са поскъпнали, но с процент близък до ръста на доходите, в резултат на което покупателната способност спрямо тях малко се е увеличила или намалила.
За период от 10 години обаче, повишението на доходите изпреварва поскъпването на всички основни хранителни и нехранителни стоки. В резултат с доходите си можем да пазаруваме повече. Но сиренето и маслото са храните, чиито цени нарастват най-бързо през последните десет години, става ясно от данни на НСИ.


