КОЛКО ИСТИНСКИ Е МЕДЪТ? 80% от пчелния еликсир е ГМО, 50% с антибиотици
Не стига, че производството на мед в света спада с една-трета, но и качеството му е каквото трябва. Според последните изследвания на специализирания Институт по меда в Йерусалим, Израел, 80% от пчелите носят генномодифициран продукт, тъй като те няма как да не кацат на обработените с вредни препарати растения.
WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)
Не стига другото, но това нарушава комуникацията в досега стройните пчелни общества и даже причинява особен вирус в рояците, което пък ги видоизменя, понеже стопаните ги третират с лекарства, доказват учените. Използването на антибиотици помага за събирането на реколтата, но попаднали в човека, те развиват устойчивост – резистентност, което е смъртоносна заплаха.
Смята се, че около половината от меда в света в момента е бъкан от медикаменти, свидетелства и изследователят Томас Гение от Дрезденския университет. По тази причина в момента се практикува и ръчно пренасяне на мед.
За бременни, кърмачки и бебета не се препоръчва честата употреба на мед, заради зачестилите случаи на метронизадол, установена от експертите. Фенол и формалдехид са други от вредните вещества, намирани в партидите в магазините от вериги.
Не стига това, а всеки четвърти буркан с мед е фалшифициран. Производителите с големи предприятия често добавят незаконно захар и глюкозен сироп, както и карамел за красота. Намесата на практика не може да се установи.
Друга използвана практика за фалшификация е храненето на пчелите през зимата със захарен сироп, което де юре не прави меда менте технически, но де факто силно влушава полезните му качества.
Друго мошеничество, което често се прилага и нямаме как да контролираме е използването на по-евтини не-дървени кошери и на парафин вместо восък на преградите, което е пет пъти по-изгодно, но влошава качествата на продукта.
Не купувайте мед без документи примерно от фермерски пазари. Нито най-евтиния. Предпочитайте разноцветния – той е най-малко рисков. С наближаването на зимата течният мед всщънсот е втечнен при повишена температура, което пък отлага токсини и не се препоръчва нито за ядене, нито за добавяне към май.
Вярно е, е в меда има витамини В, С, К, цинк, магнезий, манган, желязо, но всички те присъстват в минимални количества и нямат особен ефект. 80% от меда са захари, така че е изключително важно да дозираме минимално количество за всекидневна употреба.
Учените от Оксфордския университет доказаха, че медът 100% е полезен за гърлото – тоест, това не е само народно поверие, тъй като в слюнката на пчелите се съдържа фермент, който е лековит и той присъства в хранителния им продукт, пише "Слава".
Вярно е, че медът е и антисептик – т.е. има противовъзпалително действие, облекчава рани. Това пък е доказано чрез съдържанието в меда на метилглиоксал.