Последвайте ни в Google News Showcase
Американската хранително-вкусова компания Kraft Foods обеща да спре използването на изкуствени оцветители в своите емблематични Macaroni and Cheese (Макарони и сирене) за радост на сдруженията на потребителите, които споделиха радостта си от това във вторник. От месец януари идната година "Крафт фуудс" спира да добавя два вида жълта боя в макароните със сирене, известни със своя оранжев цвят. Вместо това, ще бъдат използвани естествени съставки, като например червен пипер и шафран, съобщиха от компанията в понеделник. Производителите отбелязват, че това няма да промени вкуса на ястието. Евтините и лесни за приготвяне Macaroni and Cheese, известни в Канада като Kraft Dinner са класическо ястие за домакинствата в Северна Америка от 1937 г. насам. Те са лансирани на пазара по време на Голямата депресия. Потребителските сдружения отдавна опитват да накарат Kraft Foods да спре употребата на изкуствени оцветители. Някои от тях се страхуват, че именно оцветителите са свързани с причиняването на хиперактивност при децата. " Macaroni and Cheese на "Крафт"не са много здравословна храна", съобщава "Център за наука в интерес на обществото" (Center for Science in the Public Interest) група, която подкрепя промяната. "Замяната на компоненти "Жълто 5" и "Жълто 6" с естествени багрила е стъпка в правилната посока", казват от там. Но има и фенове на традиционните макарони, които не са на същото мнение и изразяват недоволството си в социалните мрежи. "Защо бихте променили страхотния продукт - нашите Macaroni and Cheese, за да угодите на някой "луд по здравето" и да саботирате Вашите лоялни клиенти?", протестира недоволен на страницата с рецепти на "Крафт" във Фейсбук.