ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Нела Христова, Габрово
Необходими продукти:
1 ч.ч. булгур
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 яйца
600-800 г тиквички
сол или 1 кубче бульон по избор
1 с.л. галета
1-2 с.л. брашно
олио за пържене
копър
Начин на приготвяне:
Булгурът се залива с 2 1/2 ч.ч. вода или съгласно упътването на опаковката. След като заври, се прибавя сол или кубче бульон, похлупва се с капак и се оставя на слаб огън, докато булгурът попие цялата течност. Измитите и остъргани тиквички се рендосват на ситно ренде, посоляват се и се оставят в наклонен съд да се отцедят, като от време на време се притискат към стената на съда и се излива образувалият се сок. След като булгурът поизстине, се смесва с много добре изцедените тиквички, ситно нарязаните лук и чесън, яйцата, копъра (или други подправки по желание) и ако е необходимо, се уплътнява с галета и брашно. С лъжица се гребва от сместа, оформят се кюфтета (котлети) и се поставят едно до друго в тавичка върху леко намаслена хартия за печене. Отгоре се намазват добре с четка, потопена в олио. Пекат се в силна, предварително затоплена фурна. Когато започнат да се зачервяват, температурата се намалява до умерена - 180-190 градуса, и се допичат до готовност. Кюфтетата (котлетите) може и да се изпържат в сгорещено олио от двете страни до получаване на златиста коричка. Преди това ги овалвам в брашно и ги оставям да постоят малко, за да поемат от влагата на сместа. Поднасят се с млечно-чеснов сос или салата.