ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Нов роден феномен втрещи майки на малки деца. Търговската мрежа в София продава не просто вкиснато кисело мляко, а направо мухлясало.
Още с отварянето на кофичката на смолянския производител се виждат зелено-жълти петна, които сочат за интензивен процес на ферментация, въпреки че млякото е съхранявано единствено и само в специална хладилна витрина. За да мухляса киселото мляко, са нужни няколко седмици, пише „Всеки ден".
Това означава, че кофичката с продукта е била запечатана около началото на април, макар срокът на годност, упоменат на капачката, да изтича чак в края на май.
Експертите допускат, че може да се касае за манипулиране на етикета от страна на производителя. Според тях мирисът на развалено идва от недобре пастьоризирано мляко, което при поглъщане, особено от деца, може да предизвика тежки стомашно-чревни проблеми, включително и отравяне със салмонела. Най-безобидно е развитието на диария и повръщане, придружени от висока температура и болки в стомаха.
Специалистите обаче напомнят, че обикновено разваленото кисело мляко се изразява не в мухъл, а в прекалено остри жилки на вкус, както и промяна в консистенцията. При случая със зелените петна вероятно се касае за развалено нишесте, което производителят влага. Продуктът на смолянската фирма е по Българския държавен стандарт и не би трябвало да съдържа нищо друго, освен мляко и млечно-кисели бактерии.
Опитът да се вкуси от него обаче, доказва, че ценният за чревната флора лактобацил просто не съществува - млякото няма никаква киселинност. Фирмата е проверявана неколкократно от Агенцията за безопасност на храните, чиито експерти са издавали предписания за подобряване на технологията. Имало е случаи и на прекомерно съдържание на сол, вложено в сирената й, което се счита за замаскиране на лоши качества на продукта.


