Любка Георгиева, с. Ключ
Необходими продукти:
За тестото:
1 яйце (жълтъкът – за намазване)
1 ч.ч. прясно или кисело мляко
1 с.л. олио
щипка сол
1 кубче мая
100 г масло+за намазване на корите
брашно, колкото поеме за меко тесто
За пълнежа:
4-5 глави праз (който не обича праз, може да сложи 6-7 глави стар лук)
300 г пресен суджук или 2 консерви риба
около 30 мл олио
1/2 ч.л. червен пипер
доматен сос
1 ч.л. брашно
1/2 ч.ч. вода
сол на вкус
Начин на приготвяне:
На кваса:
Маята, малко захар, 1 с.л. брашно, 100 мл мляко разбъркваме и оставяме леко да бухнат.
На пълнежа:
В тиган слагаме около 30 мл олио, запържваме леко суджука, изваждаме го от тигана и в същата мазнина слагаме праза. Задушаваме до омекване, след което прибавяме червения пипер, брашното, слагаме малко доматен сос, връщаме обратно суджука, нарязан на дребно, сипваме водата, овкусяваме и оставяме да къкри, докато почти остане на мазнина.
На тестото:
От продуктите замесваме меко тесто, оставяме да отлежи около 20-30 мин, след което замесваме отново и разделяме на две части. Оформяме ги на топки и оставаме да отлежат 10 мин. След това разточваме едната топка на дебела кора, намазваме я с разтопено масло и я навиваме на руло. Слагаме я в намазнената тава. По същия начин правим и другата топка и в тавата я слагаме срещуположно на първата, като пъхаме краищата едни в други, за да се образува непрекъснат кръг. Мажем с масло и оставаме да втаса. Намазваме отгоре с жълтък, размесен с малко масло. Слагаме пълнежа в средата на кръга и печем на 170 градуса 35 мин.
Добър апетит!
Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър