Кулинарен шедьовър: уникалните готварски рецепти на Дядо Славейков - хит на пазара
Последвайте ни в Google News Showcase
Петко Р. Славейков е не само един от патриарсите на българската поезия, но и основоположник на съвременната българска кухня. Това доказва почти неизвестният му за модерните поколения сборник „Готварската книга на Дядо Славейков“, който ще намерите на вестникарските павилиони от днес в София и от утре в цялата страна, на цена 6 лв.
WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)
Книгата е писана десетилетие преди Освобождението в Цариград и ни препраща към времената, когато продуктите са били винаги пресни, а храната се е приготвяла с търпение и за добро настроение. Славейков е в разцвета на творческите си сили и това се забелязва дори в кулинарното му бижу – „Готварската книга на Дядо Славейков“ е не просто сборник с рецепти и наставления, а истински забавно и плътно четиво, в което се долавят пулсът на времето и есенцията на нравите.
Изданието на „Милениум“ пази автентичния словоред и правопис на автора отпреди век и половина и само в много редки случаи редакторите са добавяли необходимите пояснения. Така книгата се превръща в пълнокръвно кулинарно изживяване и пир за всички сетива. Повечето от рецептите звучат като обяснение в любов за всеки модерен чревоугодник.
И понеже е писана в Цариград, книгата на Петко Славейков отделя специално внимание на чорбите, кебапите, яхниите, кюфтетата, ястията в тава, ястията от тесто, кадаифите, халвите, долмите (сарми) с зехтин и масло, пилафите, ошафите и шербетите. Измежду изобилието от вкусове и подправки се срещат безценни съвети как да познаем отровна гъба или как да направим дивечовото месо по-вкусно, как да премахнем лоши миризми…
Разбира се, Славейков представя и някои любими на българина рецепти от света: датска пресолица, вествалска окадена говеждина, американска пресолица, французский способ за приготвяне на сланина, италиенски наденици, немски кнак-вурст и т. н.
Специално внимание поетът отделя на питиетата и най-вече на виното. Цял раздел ни запознава с разнообразието - крушево, ябълково, от брубонки, от стафиди, от свирчовина (бъз), а също и как да напарвиш червеното вино да стане бяло, или как да поправиш вкиснато вино.
Кулинарният шедьовър на дядо Славейков ще намерите на всички вестникарски павилиони на специалната цена от 6 лева.