Кулинарните тайни на великите писатели в шедьовъра „Литературен гастроном“
Free Bet Бонус за специалистите в Спортните Залози на efbet.com (18+)
Подарете на сетивата си литературен пир с книгата „Литературен гастроном. 101 + рецепти от любими книги“ от съставителката Галина Иванова.
Луксозното издание ще намерите с логото на издателство „Милениум“ във всички добри книжарници в страната, в бутиковата книжарница „Милениум“ (гр. София, ул. „Цар Иван Шишман“ №18), както и на сайта на издателството www.milleniumbg.eu.
Ако искате да обогатите кулинарните си умения и да опитате от ястията, с които е „преяждала“ белетристиката през вековете, тази книга ще ви предложи точните им рецепти.
Сборникът ще предостави наслада за душата на всички книгомани и феерия от вкусове на изтънчените гастрономи. В него са събрани кулинарните тайни, които са ни завещали с безсмъртните си книги 80 от най-великите писатели на всички времена - от Джовани Бокачо и Даниел Дефо та чак до любимата на малки и големи мегаписателка на 21. век Джоан Роулинг. Ястията, които те сервират на героите си, ще ви отведат на незабравима разходка през вкусовете и гастрономичните удоволствия в литературата, ще ви върнат спомена за любимите книги и със сигурност ще засилят апетита ви както за кулинарни експерименти, така и за още четене.
От изданието ще научите с какво обядва лакомникът Портос от „Тримата мускетари“, с какво гощават ненаситния Чичиков от „Мъртви души“, ще си припомните кои са любимите блюда на Мегре и Еркюл Поаро от безсмъртните творби на Агата Кристи, как обича пилето си гениалния Шерлок Холмс, каква е типичната вечеря за Билбо Бегинс от „Властелинът на пръстените“, как се сервира храната в книгите на Дъглас Адамс, как да си приготвите знаменитото „вино от глухарчета“ по Рей Бредбъри, както и повече от 100 рецепти, извадени от най-изтъкнатите литературни шедьоври.
Заедно с указанията за приготовлението на ястията в книгата са публикувани и биографиите на авторите, както и частта от произведението, в което се споменава блюдото. Повечето от тях са съвсем лесни и възможни за приготвяне в домашни условия.
А ето как можете да се гостите по италиански, приготвяйки едно от ястията, за които говори майсторът на перото Джовани Бокачо в знаковото си произведение „Декамерон“:
Равиоли с пармезан а ла „Декамерон“
Необходими продукти:
1 пакет прясна паста равиоли с плънка по избор
50 г орехови ядки
80 г краве масло
3 свежи листа от салвия (градински чай)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. лук на прах
2 скилидка чесън – стар
2 свежи стръка мащерка
1/2 ч.ч. настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Равиолите се сваряват ал денте в пилешки бульон. В дълбок тиган се запържва маслото с настърганите орехови ядки, червения пипер, чесъна, лука и мащерката. Разрежда се с 2-3 лъжици от бульона. Добавят се отцедените равиоли и се намалява силата на огъня. Разбърква се добре, за да попият равиолите от соса. Добавят се листата от салвия, свежата мащерка и накрая се изсипва пармезанът. Разбърква се отново за около 1-2 минути, след което се сервира в подходящи чинии. Гарнира се с допълнително пармезан и листа от салвия.