ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Научни изследвания, чиято цел е да обогатяват знанието по отношение на полезните за човека органични съставки, се случват всеки ден. Коя обаче е съставната част, която най-често се споменава в научните трудове?
Да се отговори на този въпрос със сигурност не е лека задача, имайки предвид фактът, че изследователските текстове наброяват милиони и се създават във всички точки на земното кълбо.
За всяка работа, все пак, си има луд, и в случая това е научният медицински изследовател от САЩ Майк Адамс.
Основавайки се на статистически анализ на над 3 милиона съвременни научни публикации, той открива коя е най-цитираната и най-изследваната съставка – фитонутриентът куркумин.
Следват го ресвератрол, който се открива вгроздето и динята, флавоноидите, клас фитонутриенти, кверцетин, открит в лука, и генистеин в соята.
Защо куркуминът, открит в корена на растението куркума (виждате го на снимката - б.а.), представлява такъв огромен интерес за учени от цял свят?
Не е трудно да се досетите, че главната причина се крие в потенциала му да се бори с раковите клетки. По-конкретно с рак на маточната шийка, на яйчниците и на дебелото черво, както и с хроничната обструктивна белодробна болест.
Да вземем за пример изследване, което акцентира върху способността на куркумина да обръща действието на раковите клетки на дебелото черво.
В него се пише, че няколко микронутриента, открити в плодове и зеленчуци, сред които куркумата, показват антиканцерогенни качества и въздействие върху туморния прогрес.


