КУХ БИЗНЕС! Италиански мастър шеф измами десетки в Бургас и избяга от България
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Казват, че за успеха на едно заведение най-важни са три елемента - мястото, кухнята и обслужването. Ресторантът, за който ще ви разкажем в нашето разследване, имаше всички данни да се превърне в топ място, съобщава Флагман.
Обектът е с перфектна локация - на ул."Кирил и Методий" 14, предлагаше изискана италианска кухня, имаше и професионален персонал. Концепцията бе интересна, но бизнес плановете претърпяха пълен провал и китчън барът днес вече е затворен, а на витрите от няколко месеца е залепена табела, че се "извършва ремонт".
Пострадали алармират за един обичаен проблем за България - изчезнал чужд собственик, който по веригата е завлякъл десетки хора с немалки суми.
Пламен Господинов, който е един от изгорелите в схемата, разказва, че бил нает от фирма „Китчън Фууд” ЕООД, основана преди 2 години – на 19.11.2015 г. като ООД с двама равнопоставени сътрудници – Киреза Киров и Лъчезар Крумов. Година по-късно дружеството вече е еднолично, като всичките 500 акции са прехвълени на Крумов, който от своя страна ги продава на новопристигналия италиански шеф Марциано Палли.
Майстор-готвачът идва с големи амбиции, ребрандира ресторанта и дава заявка да го превърне в абсолютен хит.
На 10 ноември м.г. италиенецът прехвърля 10 % от капитала на жена, която до момента няма нищо общо с тази фирма, но пък е обвързана с много други фирми – Велина Христова Болонди. Твърди се, че тя е преводачка, женена за друг мъж от Апенините.
Ресторантът отваря врата и провокира интерес. В началото нямало много хора, но постепенно заведението започва да се пълни.
Палло подбира внимателно персонала си. Запазва част от старите служители, наема и няколко нови, но още в началото започва с дребни номерца. Дава на работниците си договори за 4-часов работен ден и малко над минималната работна заплата. Стартовото възнаграждение е обидно ниско, но той се кълне пред служителите, че като потръгне работата, ще има трикратно увеличение на заплатите и ще им се отблагодари подобаващо за лоялността. Хората се съгласяват, повярвали в сладките призказки на шеф Палло, който се представял пред тях за известен италиански ресторантьор, искащ да развива бизнес и извън пределите на Ботуша.
Нищо подобно обаче не се случва. Няколко месеца по-късно – в началото на март т.г., 63-годишният Марциано Палло освобождава всичките си служители и затваря заведението, защото по негови думи е натрупал задължения. Причината била, че „някаква банка от Западна Европа не му изплащала парите”. Част от натрупаните задължения, по неофициална информация, са към 2 български фирми –доставчици на храна, както и бургаска охранителна фирма.
Разбира се, както много италиански "бизнесмени", прочули се в България, Палло освобождава работниците си, без да им е платил дори и смешните заплати. При това за няколко месеца назад.
На приказки го докарал - заклел се, че ще се издължи, когато "западната банка му изплати парите". 7 месеца по-късно това все още не се е случило.
Нещо повече – италианецът прехвърля фирмата на някой си Ивайло Радостинов Иванов, роден през 1989 година. Той, според проверка в Търговския регистър, няма участия в друга фирма и придобива „Чикън Фууд” ЕООД. Дали е бушон, или действително е млад бизнесмен, който иска да вдъхне живот на ресторантьорския бизнес - можем само да гадаем.
Междувременно италианецът „духва” за родината си и с това всичките му служители разбират, че са пили една студена вода и никога няма да си получат дължимите заплати.
Опитите ни да се свържем с настоящия собственик на „Китчън Фууд” ЕООД претърпяха неуспех. Нито негов телефон, нито негов адрес могат да бъдат намерени в търговския регистър, а след като посетихме въпросното място на ул. „Кирил и Методий”, стана ясно, че само преди месец целият инвентар на заведението е бил изнесен. Никой от съседите обаче не можа да опише 28-годишният Ивайло Иванов.
Пробвахме да се свържем и с предишния собственик на „Китчън Фууд” ЕООД – Лъчезар Кованов, който обаче обясни, че не може да говори в момента и тръшна телефона.
“Потърсих правата си и в края на лятото подадох жалба в Инспекцията по труда. Оттам ме посъветваха да се обърна и към съда. Това обаче е безсмислено, тъй като фирмата вече е продадена от Марциано Палли на мистериозния Ивайло Иванов на 29 септември – буквално преди дни. 3 дни по-рано, по съвет на адвокат, уведомих Бургаската районна прокуратура за случая”, разказа бившият служител на „Китчън бар” Пламен Господинов.
Подобни прехвърляния на собственост и редицата съмнителни практики на италианския шеф водят до едно неприятно умозаключение. Машина за пране на пари ли е бил опитът на Марциано Палли, който е известен в Европа готвач, или просто липсата му на опит като предприемач е довела до поредица от грешни решения, стигайки се до фалит?
Припомняме, че преди 7 години кипърски "бизнесмени" дойдоха в Бургас, за да отворят редица от заведения. След кратко време те фалираха и избягаха от страната, оставяйки зад гърба си сериозни дългове.
Интересното е, че откакто през март заведението закрива, собственици на обекта се опитват отчаяно да продадат имота, или поне да го отдадат под наем. Хора от района разкриха, че първоначално месечният наем, който искали, бил няколко хиляди лева., а сумата в брой за продажба била „фрапираща” и никой не е проявил особен интерес. После цената била намалена.
Историята показва, че именно там, на ъгъла на улиците „Св. Св. Кирил и Методий” и „Поп Георги”, почти никой бизнес не успява да се задържи за дълго. Най-успешният бизнес на това място преди години бе магазин за осветителни тела, който успя да се задържи близо 5 години там. Всички останали опити завършваха с провал след 4-5 месеца.